Yunet
 

Društvo

Mario Milenkoivć, apsolutni pobednik Festivala u Ivanovu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. jul 2022. • 20:03 •

Mario Milenkoivć, apsolutni pobednik Festivala u Ivanovu

U Ivanovu je završen Festival „Zlatna dirka – prva harmonika Vojvodine“ proglašenjem pobednika u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Apsolutni pobednik ovogodišnjeg festivala je Mario Milenković.

Mario Milenković iz Vinče zasenio je sve kandidate i zasluženo poneo titulu najboljeg na ovogodišnjem Festivalu „Zladna dirka – prva harmonika Vojvodine, Ivanovo 2022“. Kako kaze, veoma je zadovoljan, jer mu je ovo prva veća nagrada.

– Konkurencdija je bila jaka, bilo je 7 nas u kategoriji I svako od nas je pokazao šta najbolje zna. Žiri je odlučio da to budam ja, a ja sam to očekivao, trudio sam se I vežbao dosta I uspeo sam.

Titulu pobednika u starijim duetima poneli su Lazar Stanojević i Ivana Petaković, jedina zenska učesnica festivala. Ove godine konkurencija je bila veca, a samim tim i takmicenje zahtevnije.

– Super je festival, odlično je organizovan, sladeće godine vidimo se ponovo u Ivanovu.– Drago mi je što se organizuje ovaj festival. Značano je što možemo da se predstavimo pred Ljubišom Pavkovićem I Mirkom Kodićem.

Organizator Festivala je Dom kulture Žarko Zrenjanin iz Ivanova, koji već 5 godina u ovo malo banatsko mesto dovidi najbolje harmonikaše iz zemlje i regiona. Ove godine u 8 kategorija takmičilo se više od 50 harmonikaša.

Imali smo 59 takmičara u 8 kategorija, 6 su pojedinčane kategoje, dva dueta. Podeljeno je dosta nagrada, imali smo I po dva treća I druga mesta, a to nam ukazuje da su takmičari bili veoma slični I pripremljeni za festival. Prošlo je prvih 5 godina kvalitetnog festival, ljudi vole narodnu muziku, našu harmoniku I naša kola I mislim da ovaj festival zaslužuje da ne traje samo dva dana.

Ziri je zadovoljan organizacijom festivala. Jedan od clanova zirija, Mića Janković, dugogodišnji prvi covek velikog narodnog orkestra RTV-a ističe da su imali težak zadatak u juniorkoj i seniorksoj konkurenciji.

Ovo je velika promocija za harmoniku, jer to je narodni instrument I ona se najmasovnije svira u Srbiji. Samim tim što se ovde okupljaju iz cele zemlje haromonikaši, mislim da svako od njih je mogao I da čuju od drugih gde su oni I na kom su nivou trenuno sada. Grupe koje su starije su bile približnije jer su sličen intepretatorski. Najteže nam je bilo u najstarijoj grupi, jer su svi bili izjednačeni, mogli smo svima da damo prve nagrade, ali naravno morao je neko biti prvi.

Najboljima su podeljeni pehari i diplome, koje im je uručio predsednik žirija Ljubiša Pavković.

Harmonika kao fenomen na ovim prostorima, kao nacionalni instrument sve je više zastupljena u Vojvodini, što mi je posebno drago.Ima puno talentovane dece što mi je posebno drago, ima puno onih koji prete da postanu pravi muzičari, a to je dugi process I mnogo godina vežbanja.

Publika je na kraju Festivala uzivala u nastupima Mirka Kodića, virtuoza na harmonici, kao i estradnih umetnika Snežane Babić i Radiše Urošević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena