Yunet
 

Društvo

Međunarodni dan roda obeležen i u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. jun 2022. • 19:00 •

Međunarodni dan roda obeležen i u Pančevu

Danas se širom planete obeležava Međunarodni dan roda kao podsetnik da je ova vrsta svake godine sve ugroženija. Na području Južnog Banata žive bela i crna roda, koja spada u red strogo zaštićenih vrsta.

Rode su ptice koje su sinonim za ljubav, vernost i plodnost. Tokom života imaju samo jednog partnera, a posebno je zanimljivo da gnezda uvek prave na istoj lokaciji.

U Srbiji rode najviše vole područje Južnog Banata gde su redovni gosti tokom proleća i leta. U našoj zemlji su prisutne i bela i crna roda, ali češće viđamo one bele boje.

– Crna roda je dosta ugroženija, ređe se viđa. Plašljive je prirode, samim tim ne voli mnogo ljude. Dosta ih ima u ovom delu Banata, Vojvodine. Na teritoriji Pančeva ima ih u Gradskoj šumi. Crne rode nastanjuju visoka drveća, neprohodna mesta gde i love. Preko zime su u Africi, jer su selice. Imaju crno perje i beli stomak i mnogo su manje od belih roda. Hrane se ribama, žabama i manjim sisarima. – rekao je Pavle Mihajlović, Odred izviđača „Crna roda“ Pančevo.

Prema rečima Mihajlovića crne rode su strogo zaštićena vrsta u Srbiji.

– Crna roda je jako specifičnna, prvo jer je te boje, ona se ističe. Dosta je opreznija i zato se retko viđa u gradovima, za razliku od bele rode koja uopšte nije plašljive prirode i na kućama pravi svoje gnezdo.

Odred izviđača u Pančevu nosi ime po zaštićenoj vrsti ptica – crnoj rodi. Priču o tome kako je Odred dobio ime ispričala nam je Anđela Goja.

– Kada je naš odred osnovan jedna od naših članica je bila trudna i mi smo našoj deci stalno govorili da će tu bebu da donese roda. Pošto je crna roda zaštićena vrsta kod nas nazvali smo se crne rode.

Aktivnosti Odreda izviđača su brojne, svake nedelje se održavaju sastanci, ali se najviše uživa u aktivnostima u prirodi.

– Vodimo i decu na takmičenja i tabore, to su kampovanja od sedam dana i organizuju se skoro svakog leta. Učimo decu kako da se ponašaju u prirodi, spavamo u šatorima, ložimo vatru.

Za rode se vezuju različita verovanja. Počev od onoga da decu donose rode, do toga da će kuća na kojoj roda napravi gnezdo znati samo za sreću. Rode su simbol ljubavi, odanosti i vernosti i ukoliko je na vašoj kući, u krošnji drveta u vašem dvorištu roda napravila gnezdo, budite sigurni da će se vratiti.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena