Yunet
 

Društvo

Uzgoj papagaja u Starčevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. jun 2022. • 20:05 •

Uzgoj papagaja u Starčevu

Dom Ivana Gerdića iz Starčeva više od dve godine oplemenjuju papagaji. Za sada je u njegovoj uzgajivačnici sedam vrsta, a plan mu je da poveća njihov broj.

Ivan Gerdić iz Starčeva bavi se uzgajanjem papagaja dve godine. Tokom ovog perioda naučio je mnogo o ovim pernatim životinjama, za koje kaže da su poput ljudi. Osećaju i emotivne su poput nas. Kada se naviknu na čoveka, svako odsustvo deluje negativno na njih, tj. tužni su, a može se desiti i da uginu, kaže Gerdić. Trenutno u svojoj uzgajivačnici ima više od 70 papagaja.

Papagaji mogu da žive i do 70, 80 godina. Kod Gerdića su papagaji čiji životni vek je 4 decenije. Ovom prilikom on se osvrnuo i na to koje vrste papagaja ljudi najviše kupuju.

Objašnjavajući govor papagaja Ivan je rekao da je vrlo lako naučiti ih da govore, naglašavajući da nisu sve vrste podjednako u mogućnosti da nauče da oponašaju ljudski govor. Takođe, bitno je i u kakvim uslovima ptica živi, da li je sama ili u paru u kavezu. U drugom slučaju kada ptica ima društvo druge ptice i nije joj neophodna komunikacija, svakako neće naučiti da govori.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad