Yunet
 

Društvo

Vulin u Plandištu: Migrantska kriza nije prošla i mi ćemo čuvati naš način života

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. jun 2022. • 15:30 •

Vulin u Plandištu: Migrantska kriza nije prošla i mi ćemo čuvati naš način života

Ministar unutrašnjih poslova Srbije i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin obišao je danas u Plandištu Trening centar za migracije i tom prilikom razgovarao sa komesarom Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimirom Cucićem i ostalim članovima komesarijata.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i komesar Komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić istakli su tokom razgovora da je država Srbija pokazala izuzetnu snagu, organizovanost i ozbiljnost prilikom rešavanja migrantske krize i posledica izazvanih tom krizom.

„Država Srbija je od momenta suočavanja sa migrantskom krizom, od 2015. godine, pa sve do danas, pokazala izuzetnu organizovanost i sposobnost u rešavanju migrantskog problema. U 2015. godini kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata i pored ogromnog priliva ljudi, nije se dogodio niti jedan incident i što je izuzetno važno, zaštitili smo naš način života. Svi migranti su zbrinuti u kontrolisanim uslovima našeg sistema. Svaki migrant je registrovan pri ulasku u našu državu, pružena mu je lekarska i medicinska pomoć, obezbeđen prevodilac, svaki migrant je mogao, baš kao i sada da računa na pristojan smeštaj i obroke u prihvatnim centrima. Podsećam da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije korona virusa obezbedila besplatnu vakcinaciju i za migrante i da za vreme pandemije u prihvatnim centrima tokom vanrednog stanja nismo imali niti jednog zaraženog migranta“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

„Mi smo od 2015. godine na čitavoj teritoriji Srbije uspostavili čak 14 novih prihvatnih centara, tri nova privremeno tranzitna i dva tranzitna centra granične policije. Mi smo migrante prihvatili kao ljude. Tokom 2015. godine u našu zemlju ulazilo je i po 10 hiljada migranata dnevno, nikada se nije dogodio niti jedan incident, to naravno nije slučajno. Srbija je pokazala da je humana država, da poštuje ljudska prava i dostojanstvo, ujedno štiteći svakodnevni način života svojih građana“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Komesar Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio se ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu na izuzetnoj saradnji i na požrtvovanosti koju pokazuje, već punih sedam godina od stupanja na čelo predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.

Komesar Komesarijata za izbeglice Cucić je naglasio da je država Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja se prema migrantima odnosi na human način, a ujedno i štiti način života svog stanovništva.

Cucić je, takođe, istakao da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin od strane Komesarijata za izbeglice 2020. godine dobio nagradu „Čovek među ljudima“ za izuzetan lični doprinos u rešavanju migrantske krize, te da je ministar Vulin prvi koji je dobio ovo priznanje, a da nije član Komesarijata za izbeglice i migracije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad