Yunet
 

Društvo

Sutra je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 13. jun 2022. • 11:00 •

Sutra je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Pod sloganom „Davanje krvi je čin solidarnosti“, sutra će biti obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, u cilju izražavanja zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima krvi i podizanju svesti građana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi.

Tim povodom, Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je građane da daju krv i na taj način se pridruže u spasavanju života.

U saopštenju se navodi da Institut za transfuziju krvi Srbije sutra radi od 7 do 19 sati i da se, osim u toj ustanovi, krv može dati i u Valjevu, Koceljevi i Novom Pazaru.

Dodaje se da će se akcija tradicionalno održati i u studentskom domu „Studentski grad“ od 11 do 16 sati, gde će studenti sa svih fakulteta i visokih strukovnih škola Beogradskog univerziteta donirati krv i pokazati koliko su mladi važni za naše društvo.

Spisak svih lokacija na kojima se može donirati krv može se pogledati na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije, kao i na fejsbuk i instagram profilu te ustanove.

U saopštenju se navodi da je slogan „Davanje krvi je čin solidarnosti“ dokaz da davalaštvo krvi jača duh zajedništva i da zdravstveni sistem može nesmetano da funkcioniše samo ukoliko ima dovoljno sigurne krvi i produkata od krvi koje mogu da obezbede isključivo zdravi davaoci krvi.

Podseća se da su dobrovoljni i redovni davaoci krvi potrebni da bi se krv obezbedila svima kojima je transfuzija neophodna za lečenje.

„Krv i produkti od krvi su jedini lek za različite pacijente, za žene tokom trudnoće i porođaja, za decu koja pate od teških oblika anemije, za pacijente koji boluju od leukemije, kao i za žrtve trauma, hitnih stanja i saobraćajnih nesreća“, navodi se i dodaje da svaka hirurška intervencija iziskuje upotrebu krvi i komponenata krvi.

Domaćin ovogodišnjeg Svetskog dana davalaca krvi je Meksiko, a centralna manifestacija održaće se u Meksiko sitiju, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad