Yunet
 

Društvo

Međunarodni dan arhiva prilika za promociju ovih ustanova

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. jun 2022. • 17:22 •

Međunarodni dan arhiva prilika za promociju ovih ustanova

Današnji dan – 9. Jun – od 2008. godine obeležava se kao Međunarodni dan arhiva. To je prilika da arhiv našu javnost upozna sa stručnom, kulturnom, naučnom, administrativnom i uslužnom delatnošću, kao i sa vrednim istorijskim pisanim blagom o kojem brine. Tim povodom naša ekipa posetila je Istorijski arhiv u Pančevu.

Kao i većina arhiva u našoj zemlji i u Pančevu je ova ustanova, formirana nakon Drugog svetskog rata. Međunarodni dan posvećen arhivima, Istorijski arhiv u Pančevu, kako kaže arhivista, Jelena Jakšić, obeležio je radno, kao i uvek.

„Vrata Arhiva su svima otvorena, strankama, istraživačima. Svi mogu da dođu. Mi imamo zakonsku obavezu da čuvamo, pa ne može baš da se ulazi u depoe, ali ko je interesent može da dođe i često su nam se javljale škole srednje i osnovne da dolaze da vide i da upoznaju šta je to što arhiv radi, čime se bavi i šta se sve to nalazi u njihovom gradu što može da im bude zanimljivo”,

Nadležnost istorijskog arhiva u Pančevu obuhvata i opštine Kovin, Kovačica, Opovo i Alibunar. Može se pohvaliti bogatom arhivskom građom I time što predstavlja jedan od najvećih međuopštinskih arhiva u našoj zemlji.

„Sadrži 8.840 dužnih metara građe, koji su raspoređeni u preko 840 fondova i zbirki. Najvredniji, najstariji i najveći fond koji Istorijski arhiv u Pančevu poseduje je Fond Nemačko-Banatske regimente, odnosno 12. Nemačko-banatski puk čija najranija dokumenta sežu iz 1764/65. godine i sve do 1872. Odnosno do razvojačenja banatske vojne granice. Osim toga značajan fond je i fond grada magistrata, koji raspolaže sa dokumentima u rasponu od 1794, pa sve do primirja u Prvom svetskom ratu, odnosno do 1918. Među značajnijim fondovima ubrajaju se i fondovi sudova, Okružni sud u Pančevu, Sreski sud, kao i fondovi opština”.

Arhivi se bave prikupljanjem, obradom, smeštajem, sistematizacijom i spremanjem arhivske građe, koju dalje mogu da koriste istraživači i građani, koji žele da se upoznaju sa istorijom grada ili traže neki stari dokument.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena