Yunet
 

Društvo

Mali i Sijarto u Budimpešti na sastanku o skladištenju gasa

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 25. maj 2022. • 08:51 •

Mali i Sijarto u Budimpešti na sastanku o skladištenju gasa

Ministar finansija Siniša Mali sastao se jutros u Budimpešti sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, a tema sastanka je aktuelna energetska situacija i obezbeđivanje Srbiji kapaciteta za skladištenje gasa u Mađarskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban dogovorili su u Novom Sadu, tokom susreta na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u tom gradu, da Srbija može da uskladišti 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

Mali je jutros stigao u jednodnevnu posetu Budimpešti kako bi se realizovao dogovor predsednika Vučića i premijera Orbana.

Mali i Sijarto će, kako je najavilo Ministarastvo finansija, razgovarati i o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje.

U delegaciji Srbije na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske je i generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić.

Ministri Mali i Sijarto će se nakon radnog doručka obratiti medijima.

Vučić je ranije izjavio da Srbija ako nam neko iseče gas ne može da povučemo više od pet miliona kubnih metara dnevno iz našeg skladišta u Banatskom Dvoru i da nam zato treba još jedno mesto odakle bi mogli da povučemo dodatnih pet miliona kubnih metara.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da će ove sedmice razgovarati telefonski sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o novom gasnom aranžmanu i da su za nas tu najvažnije tri stvari: količina, cena i sigurnost snabdevanja gasom.

Inače, mađarska vlada je juče proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje je od ponoći stupilo na snagu.

Orban je, u snimku objavljenom na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije.

Izvor:Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad