Yunet
 

Društvo

Arheološka topografija Banata

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. maj 2022. • 17:45 •

Arheološka topografija Banata

Poznato je da Banat obiluje arheološkim nalazištima, pre svega teritorija Pančeva i okolnih naselja. Da bi se na najbolji način registrovali svi lokaliteti u ovom kraju, pristupilo se novom sistematskom radu, a rezultat je predstavljen u knjizi,,Arheološka topografija Banata – Pančevo 1“. Pripremljena je i publikovana monografija ,,Arheološka topografija Banata – Pančevo 1“. Pančevački arheolozi Jelena Đorđević i Mr Vojislav Đorđević su sistematskim prolaskom atara locirali oko tri stotine lokaliteta. U ovoj knjizi oni su ih opisali, prikazali na mapi i dodali prikupljen materijal uz fotografije i karte katastarskih opština.

Sam projekat publikacije arheoloških nalazišta na teritoriji Severnog Banata započet je još 2004. godine, a terensko rekognosciranje koji obuhvata teritoriju grada Pančeva i naselja Ivanovo, Banatski Brestovac, Omoljica i Vojlovica trajao je dve godine.

Projekat publikovanja arheoloških istraživanja finansiralo je Mistarstvo kulture Republike Srbije, a sredstva su obezbeđena i za pripremu sledećeg toma Monografije. Naredna istraživanja na terenu, kažu arheolozi pančevačkog muzeja, planirana su za septembar na lokalitetu Ciglana u Dolovu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena