Yunet
 

Društvo

U Vršcu održana svečanost povodom Dana pobede nad fašizmom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. maj 2022. • 08:37 •

U Vršcu održana svečanost povodom Dana pobede nad fašizmom

U Svečanoj sali Gradske kuće u Vršcu, u organizaciji SUBNOR-a Grada Vršca, održana je svečanost u čast pobednika, povodom Dana pobede nad fašizmom. Svečanosti su pored predstavnika lokalne samouprave i SUBNOR-a Grada Vršca, prisustvovali i predstavnici ambasade Ruske federacije, Vojske Srbije i Sveza udruženja i organizacija palih boraca i ratnih vojnih invalida.

Medalja boraca uručena je Oliveri Stanić, vrščanki, koja se kao dobrovoljac borila u ratovima 90tih godina, dok je ovogodišnja nagrada SUBNOR-a (Oktobarska nagrada) dodeljena Dr Tatjani Voskresenski, uglednom neuro-psihijatru i direktorki Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac.

„Danas, u svečanoj tišini obeležavamo dan kada je pre 77 godina, nakon 6 godina najtežeg sukoba u istoriji čovečanstva koji je odneo više od 50 miliona ljudskih života, svet konačno oslobođen od fašizma, dan kada se sećamo i odajemo poštu svim žrtvama borbe protiv tog zla. Ovo je datum koji nikada ne smemo da zaboravimo zbog toga što smo i danas svedoci da ta najmračnija ideologija nažalost ponovo isplivava na pojedinim mestima, izaziva nove sukobe i odnosi svoje nove žrtve. Svi zajedno imamo obavezu prema istoriji da upotrebimo zdrav razum i mudrost jer su mir i međusobna tolerancija, vrednosti koje moramo ostaviti budućim generacijama. Dan oslobođenja je simbol slobode čoveka, slobode misli, govora i ljudskih prava, osnovnih postulata na kojima počiva evropsko društvo kome teži naša zemlja.“ izjavila je u svom obraćanju gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović

Prisutnima se takođe obratio i ataše Ambasade Ruske federacije Nikolaj Pomilujko. Svečanost su svojim nastupima uveličali, Gradski hor AS pod dirigentskom palicom profesorke Anđelke Sučević, pevačka grupa Istok 11 u pratnji orkestra Muzičke škole „Josif Marinković, Vršac, kao i prvak Narodnog pozorišta „Sterija“, glumac Ivan Đorđević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena