Yunet
 

Društvo

Vladika Banatski osveštao temelj hrama na Strelištu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. maj 2022. • 18:21 •

Vladika Banatski osveštao temelj hrama na Strelištu

Svetom Liturgijom, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Vladika Banatski Gospodin Nikanor obeležena je slava hrama u pančevačkom naselju Strelište. Vladika je osveštao i temelje budućeg hrama, a za narednog kuma slave određen je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

U nedelji koja proslavlja vaskrsloga Gospoda i Svete žene Mironosice, Njegovo Preosveštenstvo Vladika Banatski Gospodin Nikanor služio je Svetu liturgiju u privremenom hramu na Strelištu.

Nakon službe osveštao je i temlje budućeg hrama nazvanog po svetim ženama koje su bile prvi svedoci hristovog vaskresenja. Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović rekao je da mu je posebna čast što će naredne godine biti kum slave hrama na Strelištu. Kako je istakao ovo je naselje u kom je odrastao i zato je za njega posebno vezan.

Planirano je da površina hrama na Strelištu bude oko 500 kvadratnih metara, a visina kupole 22 m. Iznad glavnog ulaza planirano je i postavljanje zvonik, visine 36,5 m. Protojerej Bojan Košanin, navodi da će do njegove izgradnje, koju pomažu privrednici, pojedinci i lokalna samouprava, službe i dalje biti obavljane u privremenom hramu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad