Yunet
 

Društvo

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić na vežbi „Štit 2022“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. april 2022. • 12:05 •

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić  na vežbi „Štit 2022“

Na vojnom aerodromu „Pukovnik – pilot Milenko Pavlović“ danas je počeo prikaz dela sposobnosti srpskih vojnih snaga pod nazivom „Štit 2022“, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika.

Jedinica Garde Vojske Srbije predsedniku Vučciću predala je raport, a posle toga počeo je dinamički prikaz izložene vojne opreme i naoružanja VS.

Prikazu prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Na prikazu biće predstavljeno skoro svo naoružanje koje kopnena vojska, protivvazdušna odbrana i ratno vazduhoplovstvo VS ima, uključujući i novi nedavno nabavljeni PVO sistem srednjeg dometa FK3, koji je nedavno stigao iz Kine.

Prikaz organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije(VS), a prisustvuju mu pored predsednika Vučića, ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

Prethodno je u 8.30 počela izložba vojne tehnike koja će moći da se razgleda do 15 časova.

Na prikazu učestvuje više od 1.000 pripadnika VS, više od 300 borbenih sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljivih letelica.

Najatraktivniji deo prikaza biće letovi aviona Ratnog vazduhoplovstva, a leteće svi tipovi aviona kojima Ratno vazduhoplovstvo raspolaže- MIG-29,orao, G-4 Super Galeb i Lasta, kao i helikopteri Mi-35M, Mi-17, Mi-8 i „Erbasovi” H-145M.

Predstavljeni su i sistemi PVO FK3, Pancir-S1, PASARS-16, S-125 Neva, Mistral 3 i drugi.

Statički prikaz podeljen je na dve grupe – jedna grupa se odnosi na naoružanje i vojnu opremu koja se nalazi u operativnoj upotrebi, a druga grupa na vojnu opremu koja se nalazi u razvoju.

Tokom dinamičnnog prikaza kroz desetak scenarija biće prikazan deo operativnih sposobnosti VS u vazdušnom prostoru, upotrebom svih tipova aviona i letelica sa kojima raspolaže VS.

Biće prikazana šira blokada rejona i izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja, vazduhoplovna vatrena podrška u pripremi desantne prostorije, helikopterski desant specijalnih snaga, borbeno traganje, spasavanje i izvlačenje specijalnih snaga, posedanje vatrenog položaja artiljerijskih jedinica, vazduhoplovna vazdušna podrška i lovačka zaštita i drugo.

To će biti dobra prilika da se u koordinaciji i sadejstvu sa pripadnicima kopnene vojske na zemlji pokaže deo sposobnosti ne samo 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije, već i lovačke i lovačko-bombarderske avijacije.

Biće izveden helikopterski desant, a završiće se sa vazduhoplovnim defileom i demo-skokom pripadnika 63. padobranske brigade.

Publika će moći da priđe novim helikopterima, ali i da izbliza vidi šta sve mogu specijalne brigade Vojske Srbije.

Oni će na vojnom aerodromu u Batajnici prikazati i nove elemente koje primenjuju u svojoj redovnoj obuci.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena