Yunet
 

Društvo

Zaštita kućnih ljubimaca od krpelja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. april 2022. • 17:15 •

Zaštita kućnih ljubimaca od krpelja

Tokom ovog perioda u visokoj travi i na listopadnom drveću vrebaju krpelji. Za pse i mačke ovi paraziti su itekako opasni, pa veterinari savetuju oprez zaštititu za kućne ljubimce.

Krpelji kod pasa i mačaka predstavljaju najopasnije spoljašne parazite koji prenose ozbiljne bolesti, a najaktivniji su kada je vreme toplo. Krpelji se kod pasa, uglavnom, smeste gde im je koža najtanja i hrane se njihovom krvlju. Mogu da budu uzročnici nekih težih bolesti kao što su babezioza, erlihioza i lajmska bolest kod pasa.

Ukoliko vlasnici kućnih ljubimaca ne primete krpelj na vreme mogu uočiti promenu u ponašanju svog ljubimca. Međutim, kada krpelj završi svoj obrok on spadne i ako je bio zaražen na koži ljubimca može da se vidi grudvica koja je crvene ili svetlo roze boje, a simptomi se mogu pojaviti između 7 i 14 dana. Najbitinije od svega je zaštititi svog ljubimca na vreme, objašnjava Katarina Pribak, veterinarka. Osim krpelja u ovom periodu opasnost za kućne ljubimce mogu biti I komarci. Oni mogu da zaraze pse srčanim crvom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena