Yunet
 

Društvo

Obeležena Lazareva subota

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. april 2022. • 16:50 •

Obeležena Lazareva subota

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Lazarovu subotu ili Vrbicu, praznik posvećen vaskrsenju pravedong Lazara, kojeg je prema predanju Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dele narodu. Zato se današnji praznik i zove Vrbica.

Vernici Srpske pravoslavne crkve iz Pančeva obeležili su Lazarevu subotu.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vrbica je dečji praznik, jer je Hristos, prema Jevanđelju, ulazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu meni, jer takvih je Carstvo nebesko“. Ovaj praznik u hršćanstvu ima značenje pobede života nad smrću I na bogosluženjima se tog dana pominje stradanje Isusa Hrista I vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika. Veliki broj vernika Srpske pravoslavne crkve iz Pančeva obeležili su Lazarevu subotu I u Uspenskoj crkvi.

Današnji praznik najavljuje sutrašnji ,Cveti, kada je Isus Hristos svečano ušao u Jerusalim. Danas se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potopi u vodu da prenoći, a sutra ujutru se, na Cveti, ukućani njome umivaju.Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena