Yunet
 

Društvo

Članice MKUD „Bonaz Šandor“ obeležile Veliki petak

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. april 2022. • 16:24 •

Članice MKUD „Bonaz Šandor“ obeležile Veliki petak

Članice Mađrskog Kulturno umetničkog društva „Bonaz Šandor“ iz Ivanovo na veliki petak koji se obeležava po Gregojanskom kalnedaru tradicinlano su farbale jaja. Odlučile su se za tradicinalnu tehniku, farbanje u lukovini.

Članice mađarskog Kultno-umetničkog društva „Bonaz Šandor“ iz Ivanova okupljaju se dva puta nedeljno, sredom i nedeljom u svojoj Kući zajednici Bukovinskih Sekelji Mađara, koja je donacija države Mađarske Sekelji Mađarima, koji žive u ovom delu Južnog Banata. Pored redovnih okupljana, one se organizuju i kada se pripramaju praznici. Tako pred Uskrs koji se slavi po Gregoijanskom kalendaru farbale su jaja, prirodnim bojama koje se dobiju kuvanjem u lukovini.

Pored jaja koja su sastavni deo trepeze za najvećiu hrišćanski praznik, Uskrs, tu se moraju naći i domaća šunka i kolač, ističu članice društva. Ipak na veliki petak se posti.

Mađarsko kulturno-umetničko društvo Bonaz Šandor osnovano je 2001. Godine, trenutno broji oko 30 članova i bavi se očuvanje tradicije Sekelji Mađara u ovom delu Vojvodine. Pored izrade ručnih radova, članice su vešte i u pravljenju kolača i krofni. Redovno gostuju na manifestacijama koje se organizuju u Gradu Pančevu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad