Yunet
 

Društvo

Laste i rode sa zakašnjenjm stižu u naš grad

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. april 2022. • 16:55 •

Laste i rode sa zakašnjenjm stižu u naš grad

Proleće je kalendarski stiglo, ali su se zadržali hladni dani. Zato se ne mogu još videti ptice selice, laste i rode, koje leto provode u našim krajevima, kaže ornitolog Zoran Manasijević.

Seoba lasta i roda počinje krajem marta i početkom aprila, one su rani vesnici proleća. Ove godine zbog nešto hladnije vremena početkom aprila, prazna su još uvek gnezda u kojima laste provode leto. Za njih je značajno da dođe toplo vreme, zbog mladih i zbog hrane, kaže Zoran Manasijević – ornitolog.

Ptice selice pređu po nekoliko hiljada kilometara za vreme seobe. Laste i rode u naše krajeve stižu iz Afrike. Taj put je prema rečima Manasijevića veoma naporan i često se dešava da ga ptica i ne pređe.

Dok ne stignu laste i rode u naš grad, na Tamišu se mogu videti guske i patke, kao i ostale vrste ptica koje su stanarice i koje se tokom godine ne sele, jer ovde imaju dovoljno hrane da prežive. Laste i rode će leto provesti u ovom krajevima, dok je toplo, dobiće mlade i već u avgustu, septembru i oktorbu vratiće se u toplije predele, a mi ćemo tada znati da dolazi zima, zaključuje Manasijević.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena