Yunet
 

Društvo

U Starom Dvoru uručene nagrade najplemenitijim pojedincima u 2021. godini

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. april 2022. • 14:52 •

U Starom Dvoru uručene nagrade najplemenitijim pojedincima u 2021. godini

Na svečanosti u Starom dvoru danas su uručene četiri zlatne i 11 specijalnih plaketa najhumanijim pojedincima u 2021. godini, dobitnicima priznanja akcije „Večernjih novosti“ u kategoriji „Najplemenitiji podvig godine“.

Nagrade su dodeljene u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, a žirijem je predsedavao akademik Matija Bećković.

Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobili su Jarmila Činčurak i Milan Simić iz Savinog Sela, jer su donirali kožu četvorogodišnjoj devojčici iz Beograda, koja je zadobila teške opekotine na više od 80 odsto tela u strujnom udaru.

„Bez obzira što sam znala da ulazim u leto i da će oporavak ići teže nisam se pokajala zbog te odluke“, rekla je Činčurak.

Žiri je odlučio da zlatna plaketa za najplemenitiji kolektivni podvig pripadne građanima Čačka, koji su za samo nekoliko dana prikupili oko tri miliona dinara da bi otplatili stambeni kredit mladog lekara Slobodana Blagojevića, koji se dok je pomagao sugrađanima da se izbore sa koronom i sam zarazio i nakon dve nedelje preminuo.

Zlatnu plaketu za najplemenitiji dečji podvig dobio je maturant iz Beograda, Mateja Radulović, koji je umesto proslave punoletstva organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi u Institutu za transfuziju krvi, a njegovi gosti su umesto poklona učestvovali u toj akciji.

Na svečanosti, na kojoj je dodeljno i 11 specijalnih plaketa, direktor kompanije „Večernje novosti“ Nedeljko Krsmanović rekao je da su ove godine, kao i prethodnih godina zabeleženi podvizi skromnih i plemenitih ljudi, heroja iz našeg komšiluka.

„Ova manifestacija 59. put diže na pijedestal dobre ljude, one koji bez razmišljanja pomažu drugima i pokazuju ljudskost u nečijoj nevolji, bolesti, siromaštvu, a neki od njih spremni su da život daju za drugoga“, rekao je on.

Specijalnu plaketu dobila je Ljuba Vrga iz Gline, koja je svoju humanost pokazala pomažući povratničkim domaćinstvima u glinskim selima, kroz pružanje pravne pomoći, ali i prevozeći ih do lekara, apoteke, pošte, prodavnice.

Takođe, ovo priznanje dobio je Vidoje Nenadić iz Dobanovaca, koji je spasio od sigurne smrti dečaka koji je upao u septičku jamu. On je bez razmišljanja skočio u septički jamu i spasao dečaka.

Žiri je specijalnu plaketu uručio Bobanu Ostojiću iz i Kruševca i Udruženju „Graditelji mira“, koji je zajedno sa tim udruženjem pomogao da Mija Ðidić (43) iz Milentije kod Brusa, koji je teško obolelo od posttraumatskog sindroma i njegova majka Vidosava dobiju novi dom.

Nagrađen je i Dušan Milojkov iz Pančeva koji je vozeći dvotočkaš po Evropi, porodilištu u svom gradu donirao 67.280 dinara, zahvaljujući čemu je Opšta bolnica u Pančevu sredinom jula dobila dva inkubatora za prevremeno rođene bebe, sto za reanimaciju i tri lamepe za fototerapiju.

Priznanje je dodeljeno Humanitarnoj organizaciji „Srcem za komšiju“ iz Beograda, koja je podigla novi dom susedu Dragoljubu Simniću na Voždovcu, čija je kuća izgorela u požaru.

Među nagrađenima su i Tamara Misirlić iz Vranja koja je od 2019. godine pomogla više od 40 ugroženih porodica širom Pčinjskog okruga, kao i Milan Janković i Bojan Ivković iz Beograda koji su spasili komšije iz stana kojeg je zahvatio požar.

Žiri je za humanost nagradio i medicinsku sestru iz Gračanice Aleksandru Džepić, dobrovoljno prijavljenu za rad u kovid-bolnici u Batajnici, zaposlenu na odeljenju poluintenzivne nege i više od godinu dana neguje kovid pacijente, sa teškim kliničkim slikama, kao i vatrogasca iz Beograda Stefana Čiču, koji je iz požara spasao jednogodišnjeg dečaka Vuka.

Nagrađeni su i Ratko Drašković iz Nikšića i Goran Ðurović iz Bara, jer su omogućili transplataciju bubrega Radmili Raičević, kao i Branko Antić iz Beograda, koji je tokom vanrednog stanja 2020. godine okupio kolege i organizovao taksi prevoz za celukupno osoblje koje radi u zdravstvu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad