Yunet
 

Društvo

Grad Vršac obezbedio bespovratna sredstva za izgradnju pešačkog semafora u Izbištu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. april 2022. • 14:13 •

Grad Vršac obezbedio bespovratna sredstva za izgradnju pešačkog semafora u Izbištu

Foto: Pixabay

Grad Vršac je u okviru Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za unapređenje razvoja saobraćaja i putne infrastrukture obezbedio bespovratna sredstva za izgradnju pešačkog semafora u Izbištu.

„Semaforizacija pešačkog prelaza u Izbištu kod Osnovne škole poboljšaće bezbednost učesnika u saobraćaju posebno dece. Obzirom da se ovaj pešački prelaz nalazi na državnom putu drugog A reda, broj 133, na kojem je velika frekvencija saobraćaja, veoma je značajno što će se razdvojiti putnički i pešački saobraćaj, čime će pešacima biti omogućen bezbedan prelaz preko kolovoza, posebno što se u blizini nalazi Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“.“ izjavio je danas nakon potpisivanja ugovora u Novom Sadu, dejan Čebzan, član Gradskog veća za infrastrukturu.

Semafor će funkcionisati po principu tastera za najavu pešaka, čijim će pritiskom otpočinje period odbrojavanja. Nakon pritiska tastera, semafor na osnovu zaštitnih vremena koja su predviđena za bezbedan prolazak svih vozila kroz deonicu na kojoj se nalazi, automatski obrazuje vreme za koliko će pešak moći da stupi na kolovoz. Ovakvi sistemi upravljanja saobraćajem na raskrsnici predstavljaju viši nivo upravljanja i imaju znatne prednosti u odnosu na klasične sisteme, jer omogućavaju prilagođavanje trenutnim saobraćajnim zahtevima.

Ukupan iznos potreban za realizaciju projekta je 2.950.920,00 dinara, od čega će Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj sufinansirati projekat pešačkog semafora u Izbištu u visini sredstava od 1.800.000,00 dinara, dok će grad Vršac iz sopstvenog budžeta obezbedi finansijska sredstva u iznosu od 1.150.920,00 dinara.G

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena