Yunet
 

Društvo

Pančevo: Uskoro prvi Centar za mentalno zdravlje

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. april 2022. • 10:23 •

Pančevo: Uskoro prvi Centar za mentalno zdravlje

Pančevo će uskoro dobiti Centr za mentalno zdravlje, koji je organizaciona jedinica Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Kovin“. Gradska uprava pripremila je kompletnu projektnu dokumentaciju i kovinskoj bolnici ustupila objekat u centru grada, u ulici Dimitrija Tucovića broj 14. U toku je adaptacija i opremanje ovog objekta. Ukupna vrednost radova je 10.900.210,80 dinara, što je kovinska bolnica obezbedila iz sopstvenih sredstava, navela je dr Jovanka Petrović, v.d. direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Kovin“. Rekla je da se završetak građevinskih radova očekuje do kraja meseca i da bi Centar sa radom trebalo da počne tokom maja.

„Centar za mentalno zdravlje savremeni je koncept zaštite lica sa mentalnim smetnjama, koji će omogućiti očuvanje, lečenje i unapređenje psihičkog zdravlja kroz ambulantni psihijatrijski, individualni ili grupni psihoterapijski rad. U njemu će raditi stručni tim iz naše bolnice koji čine lekar psihijatar, psiholog, socijalni radnik, defektolog, medicinske seste i radni terapeuti. Budući rad Centra za mentalno zdravlje biće prvenstveno usmeren na razvoj aktivnosti u zajednici, rad sa porodicama korisnika, kao i na psihoedukaciji”, objasnila je dr Petrović.

Rad Centra biće organizovan u skladu sa Nacionalnom programom za zaštitu mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2020-2026, Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama i podzakonskim aktima Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Centara za mentalno zdravlje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena