Yunet
 

Društvo

Poznate nove cene goriva na srpskim pumpama

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. mart 2022. • 09:52 •

Poznate nove cene goriva na srpskim pumpama

Evrodizel će se od danas u 15 časova do petka 1. aprila u isto vreme prodavati po ceni od 198 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 je zadržao cenu od 176,05 dinara za litar, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija.

U prethodnih sedam dana je cena evro dizela iznosila 187,23 dinara za litar, a evro premijuma BMB 95 176,05 dinara za litar.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte.

Po Uredbi se cene ova dva derivata usklađuje svakog petka i objavljuju na sajtu Ministarstva trgovine u 15 časova i važe narednih sedam dana.

Dizel skuplji zbog velike tražnje i manjeg snabdevanja iz Rusije

Cena dizela je povećana zbog njegovog manjka na svetskom tržištu, pre svega, usled smanjenog snabdevanja iz Rusije, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Ministarstvo energetike je tim povodom saopštilo da maksimalne maloprodajne cene prate kretanja na berzama i da je država učinila sve da zaštiti domaće kupce.

Kako je navedeno, maksimalne cene benzina i dizela isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a merama koje je donela država obezbeđeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni.

Cene sirove nafte i derivata na berzama beleže stalni rast, a trenutno se cena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirove nafte i benzina, objašnjavaju iz ministarstva.

Do skoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte.

To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije što utiče na rast cena ovog goriva.

S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno.

Prošle nedelje je situacija bila drugačija i došlo je do kratkotrajnog zaustavljanja rasta cena barela nafte i čak i pada u jednom momentu, što se kratko zadržalo i odrazilo na maksimalne cene benzina i dizela u Srbiji koje su objavljene prošle nedelje.

Snabdevanje naftnim derivatima u Srbiji je stabilno, obezbeđene su dovoljne količine energenata, a država je donela i mere kojima se ublažava uticaj kretanja cena na svetskim berzama na domaće tržište, poručuju iz Ministarstva energetike.

U tom cilju smanjene su akcize na gorivo i doneta Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte.

Uredbom je ograničena maksimalna maloprodajna cena goriva, ali koja ne ograničava kompanije da ako nabave energente po povoljnijim uslovima, gorivo mogu prodavati i po nižoj ceni od maksimalne cene propisane Uredbom.

Dodatno, ovim propisom cena goriva za poljoprivrednike ograničena je na 179 dinara za litar, čime je obezbeđeno da ima dovoljno energenata za prolećne poljoprivredne radove, po povoljnijim cenama, navode iz ministarstva.

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena