Yunet
 

Društvo

Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 21. mart 2022. • 04:00 •

Obeležen Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić” organizovala je uličnu akciju u Gradskom parku u Pančevu povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom. Na ovu temu u Galeriji Milorada Bate Mihajlovića održana je tribina i predavanje sa ciljem da se ukaže na specifičnost i potrebe za društvenom uključenošću dece, mladih i odraslih osoba sa Daunovim sindromom.

Učenici iz ŠOSO „Mara Mandić“ u Gradskom parku organizovali su druženje i upoznavanje sa novim drugarima. Osobama sa Daunovim sindromom je veoma važno da budu prihvaćeni i da imaju dobru komunikaciju sa okolinom, jer to im pomaže da brže i lakše savladaju životne veštine.

U Galeriji Milorada Bate Mihailovića održana je tribina i predavanje na ovu temu. Gost tribine bila je i majka mladića sa Daunovim sindromom koja je u razgovoru sa učesnicima podelila svoje iskustava, ali i ukazala na probleme sa kojima se susretala.

Važno je da dete sa Daunovim sindromom bude prihvaćeno. Na taj način uspostavlja se dobar razvoj komunikacije, usvajanje životnih veština i uspešnije uklapanje u društvenu zajednicu. Rana intervencija je veoma važna, podrazumeva rad defektologa i drugih stručnjaka, u velikoj meri može poboljšati psihomotorni razvoj.

Daunov sindrom „ne priznaje“ rase, socijalni status i godište roditelja. Učestalost rađanja dece sa Daunovim sindromom u opštoj populaciji se kreće oko 1 u 700 živorođene dece. Dete sa Daunovim sindromom ima jedan dodati hromozom u svakoj ćeliji tela i upravo taj hromozom „u višku“ remeti genetičku ravnotežu i dovodi do karakterističnih promena u fizičkoj i mentalnoj sferi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena