Yunet
 

Društvo

Maskenbal u Skorenovcu povodom Faršanga

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. mart 2022. • 20:14 •

Maskenbal u Skorenovcu povodom Faršanga

U Skorenovcu je povodom “Faršanga“ odnosno poklada, priređen tradicionalni maskenbal. Skorenovačko Kulturno-umetničko društvo „Salmasal“ ovaj događaj organizovalo je u saradnji sa Mesnom zajednicom.

Više od 50 učesnika prodefilovalo je kroz centar Skorenovca povodom “Faršanga“ odnosno poklada. Na tradicionalnom meskenbalu mogli su se videti različiti kostimi, svaki interesentan na svoj način.  Najkreativnije obučeni mališani dobili su poklon, a svi učesnici i gosti krofne i topli čaj.

Prema tradiciji na ovoj manifestaciji maškarama se predaje “ključ sela”. Predsednici  KUD “Salmasal” Mariji Pap ključ je simbolično predala  podpredsednica Saveta MZ, Aleksandra Šorban.

U Vojvodini se “poklade” u narodu poznate kao “maškare” tradicionalno obeležavaju kako bi oterali zimu i prizvali proleće. Praznik je početkom februara i traje sve do Pepelnice, odnosno do početka velikog posta uoči Uskrsa. Pepelnica je ove godine počela 2. marta i slavi se 40 dana pre Uskrsa. U vreme od Pepelnice do pa do Uskrsa ne mogu biti održavana svečana venčanja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena