Yunet
 

Društvo

Predsednik Vučić: Važno je da zidamo mostove koji spajaju države

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. mart 2022. • 11:02 •

Predsednik Vučić: Važno je da zidamo mostove koji spajaju države

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji obeležavanja početka radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin, u okviru projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Predsednik je tokom obilaska imao priliku da porazgovara sa ljudima odgovornim za izdradnju ovog auto-puta.

Predsednika je interesovala kilometraža puta, ističući da most mnogo lepo izgleda.

– Rekao mi je Dragan Jocić da je ovo možda najsolidniji most u Srbiji. U njega imam poverenja – kaže Vučić.

Kako je saznao iz razgovora sa izvođačima, ova deonica trebalo bi da bude gotova do kraja godine.

– Svuda je problem oko materijala u Srbiji. Imamo problem sa kamenom. Bolje da ne komentarišem, šta god da rekao, pogrešiću… Ljudi misle da auto-put može da se izgradi od vazduha. Kamen i šljunak su uvek problem, sada je i pitanje cene – rekao je predsednik.

Kako je potom naveo, cene materijala su drastično skočile.

Predsednik se potom našalio sa Ebdulahom, jednim od turskih ulagača, da je o skakanju cena trebao da razmišlja pre potpisivanja ugovora.

Kako je Vučić naveo, sve što se gradi važno je za celu Srbiju, pogotovo Sremce.

– Bitnih 19 kilometara – dodao je.

– Je l’ moguće da su gotovo sve turski radnici? – zapitao se predsednik.

Predsednika je potom interesovalo da li su se radnici iz Srbije dobro pokazali, na šta je dobio potvrdan odgovor nadležnih za izgradnju.

– Samo mi objasnite, gde je sada Kuzmin? Gore je trasa? Tamo je Rača… Gore je izlaz na auto-put? Sad sam se orijentisao – komentarisao je Vučić, posmatrajući plan trase.

– Cenjeni ministri, predsedniče, dragi gosti, zadovoljan sam što sam ovde. Srbija prolazi kroz ekonomski zamah i to se beleži kroz ekonomski rast od 7.5 odsto. Sa tim rezultatima se uvršćuje u niz zemakja koje beleže rast u Evropi – rekao je ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj.

Kako je dodao, predsednik Srbije je bio gost Turske, kada su potpisana 4 sporazuma.

– Imamo važna ulaganja na svim poljima – dodao je Hami Askoj.

– Adži Badem je kupio Bel Medic, a ove godine planira da kupi još bolnica – naveo je ambasador još neke od investicija koje se planiraju u Srbiji od strane Turske.

– Preko 1300 turskih preduzeća posluje sa Srbijom. Trgovinska razmena je ostvarila rekord od dve milijarde dolara, a novi cilj je pet milijardi – rekao je ambasador.

Nakon ambasadora Turske, predsednik SrbijeAleksandar Vučićimao je priliku da se obrati prisutnima.

– Nedavno smo na nekih 55 km odavde prisustvovali sličnoj ceremoniji za brzu saobraćajnicu Šabac – Loznica, a danas smo na važnijoj saobraćajnici. Hoću da kažem hvala svika koji su ovde učestvovali, jer umrežavamo celu Srbiju putevima, kao i države i narode – rekao je Vučić.

Kako je dodao, mostovi su važniji od kuća, kako je rekao i Ivo Andrić.

– Most koji smo obišli je most za koji mi je naš stručnjak rekao da je jedan od najkvalitetnijih mostova, i hvala turskim prijateljima jer su tako dobro uradili taj most. Nadam se da će ceo vijadukt i petlja biti kvalitetni – rekao je on.

Kako je naveo, ovaj most spaja Beograd sa Banjalukom, Beograd sa Sarajevom, i taj most premošćava nesporazume i prošlost. Na jednoj strani mosta je sadašnjost, na drugoj budućnost, kaže Vučić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena