Yunet
 

Društvo

Uvođenje u vojnu evidenciju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. januar 2022. • 15:12 •

Uvođenje u vojnu evidenciju

FOTO: mod.gov.rs

Ministarstvo odbrane uputilo je poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osoba koje ove godine postaju punoletne – mladićima rođenim 2004. godine, kao i starijih godišta koji nisu uvedeni u vojnu evidenciju.

Ministarstvo odbrane napominje da uvođenje u vojnu evidenciju ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, već je obaveza definisana Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

U saopštenju resornog ministarstva precizira se da lica muškog pola tu zakonsku obavezu treba da regulišu javljanjem u nadležni centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, a potrebno je da na uvid ponesu ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet.

Uvođenje u vojnu evidenciju moguće je obaviti svakog radnog dana u vremenu od 9 do 15 časova. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do 28. februara 2022. godine, nakon čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.

Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravka, a potrebno je da na uvid ponesu važeću putnu ispravu.

Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju možete pronaći na sajtu Ministarstva odbrane (deo Obaveze odbrane), na linku “Uvođenje u vojnu evidenciju“.

Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju i Prijavu podataka o regrutu – vojnom obvezniku možete preuzeti ovde.

IZVOR: mod.gov.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena