Yunet
 

Društvo

Nemanja Milić prvi doplivao do Časnog krsta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. januar 2022. • 16:36 •

Nemanja Milić prvi doplivao do Časnog krsta

Osamnaestogodišnji Nemanja Milić je na Bogojavljenje prvi doplivao do Časnog krsta u tradicionalnom plivanju koje je održano na Tamišu. Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Toga dana se, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo.

Sveštenici Preobraženskog hrama osveštali su krst na Tamiškom keju koji je potom odnesen u reku, a blagoslov su dobili i svi plivači.

Najmlađi učesnik Nemanja Milić je bio najbrži među 35 odvažnih plivača koji su se danas nadmetali.

Hrabrim plivačima ove godine pridružila se i jedna devojka koja je htela da okuša sreću i stigne prva do Časnog krsta.

Narodni poslanik SNS-a Marko Mladenović zahvalio se svim plivačima, kao i onima koji su u ogromnom broju došli da podrže Bogojavljensko plivanje za Časni Krst.

Bogojavljenje je obeleženo prvo u Preobraženskom hramu gde je održana Arhijerejska liturgija. Potom su konjanici formirali kolonu, prošli kroz grad i postavili venac na spomenik Stevanu Šupljikcu kod Opšte Bolnice. Plivanje za časni Bogojavljenski krst u Pančevu je organizovano po deseti put. Organizatori ove manifestacije su Udruženje sportista i ljubitelja sporta “Srpska sparta”, Preobraženjski hram, Mesna zajednica „Gornji grad”, Turistička organizacija grada Pančeva i Grad Pančevo i Udruženje sportskih ribolovaca “Marko Kulić”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad