Yunet
 

Društvo

Jednokratna novčana pomoć prvacima u Debeljači koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. januar 2022. • 17:37 •

Jednokratna novčana pomoć prvacima u Debeljači koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku

Savez “Rakoci” i Mađarski nacionalni savet đacima prvacima u Debeljači, koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku,  i u školskoj 2021/2022 godini donirali su jednokratnu novčanu pomoć. Svečana dodela stipendija i potpisivanje Ugovora upriličeni su u  Domu kulture “Jožef Atila“ u Debeljači.

Ugovor o saradnji sa Savezom “Rakoci“ kojim se potvrđuje da će učenici nastaviti da prate nastavu na mađarskom jeziku u Debeljači potpisalo je 12 roditelja. Prvacima je dodeljena jednokratna novčana pomoć u visini od deset hiljada forinti.

Gzela Bisak iz Debeljače, čija je ćerka dobila stipendiju, kaže da je ova pomoć dobrodošla.

„Mnogo mi znači ova podrška. Naročito sad kad su nam božični praznici tu, potrebni su nam još i škoski pribori, pa ćemo to sada potrošiti u tu svrhu. Jako nam je bitno da deca mogu učiti na maternjem jeziku, da neguju tradicije, običaje, jezik..“

Ove stipendije su izraz velikog zajedništva, imajući u vidu da su sredstva za stipendije obezbedili pojedinci, lokalne samouprave i fondacije. Zajednički cilj Saveza “Rakoci” i Mađarskog nacionalnog saveta je podrška obrazovanja na maternjem jeziku u dijaspori.

Mađarski nacionalni savet sa Savezom “Rakoci” sarađuje od školske 2019/20 godine. Ovaj vid pomoći dobijaju đaci prvaci koji žive u dijaspori, ali i svi učenici u Vojvodini, koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Za tekuću školsku godinu pomoć je dobilo više od 22.000 đaka u Panonskoj niziji, od kojih je oko 2000 iz Vojvodine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena