Yunet
 

Društvo

Predsednik Vučić u Pančevu prisustvovao prezentaciji protivoklopnog sistema ‘kornet’

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. januar 2022. • 11:15 •

Predsednik Vučić u Pančevu prisustvovao prezentaciji protivoklopnog sistema ‘kornet’

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu, gde mu je predstavljen i novi, najmoderniji protivoklopni sistem “kornet”, koji je nedavno stigao u Srbiju. Predstavnici srpske armije predstavili su predsedniku najsavremeniji protivoklopni sistem “kornet”. predsednik је оbišao šatore u kojima je izložena oprema Vojske Srbije i to ronilačka, protivoklopna, pešadijsko naoružanje, veračka oprema.

Momci hvala što ste ovde trećeg januara, čestitam vam Novu godinu, i nastavite vredno da radite, trenirate, da volite svoju zemlju, i da se borite. Što se opreme tiče, gledaćemo da to poboljšavamo iz meseca u mesec, godine u godinu, i gledajte da idete u korak sa najboljima iz sveta. Učite od svih, a čuvajte svoje! – rekao je Vučić.

– Oficiri, podoficiri i vojnici, zdravo! – pozdravio je Vučić vojnike i poželeo im srećnu Novu godinu.

Predsedniku je predstavljen protivoklopni sistem “Kornet”. 

– Kornet ima veću probojnu moć i domet do 8 kilometara. Zato je bolji od “Fagota” – objašnjeno je predsedniku. 

Ovaj sistem je lakoprenosiv, potrebno je samo dva čoveka, što ga takođe čini boljim od “Fagota”. 

– Ovo je odlično što je stiglo u vojsku, povećaće i broj jedinica. 

General Mojsilović je obavestio predsednika da je deo ljudstva već u Rusiji prošao obuku za ovaj sistem. 

– Jeste li zadovoljni sa ovim? – raspitivao se Vučić.

Predsednik je potom dobio pozitivan odgovor i reči zahvalnosti.

Foto: Pink.rs

Predsednik je potom imao priliku da porazgovara sa komandantom, nakon čega je zajedno sa ministrom Odbrane Nebojšom Stefanovićem imao čast da se uveri u sposobnost vojske.

Šta je to “Kornet”?

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem “Kornet” ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena. U čemu je tajna? “Kornet” 9M133 konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i Pancir S1 i čitav niz inovacija u svetu raketnog i topovskog naoružanja koje se odlično pokazalo u praksi. “Kornet” je napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je 5,5 kilometara i razorna moć bila je zastrašujuća. Tandem odnosno dupla kumulativna bojeva glava probijala je oklop jačine više od metra pancirnog čelika, a prethodno uništi aktivni reaktivni oklop. Probojnost betona je tri do tri i po metra.

“Kornet” je teško uhvatiti

Tako je bilo od 1998. godine. Dobro uvežbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj, lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde. “Kornet” može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu. Težina celog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma. To je jedina uslovno rečeno mana sistema, ali se problem reši tako što posadu čine fizički jači vojnici. “Kornet” je takođe ugrađivan na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma. Postoji i samohodni lanser “Korneta”, odnosno guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena