Yunet
 

Društvo

Obeležen veliki jubilej 200 godina od početka rada škole „Sava Maksimović“ u Mramorku

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 17. decembar 2021. • 16:50 •

Obeležen veliki jubilej 200 godina od početka rada škole „Sava Maksimović“ u Mramorku

Osnovna škola „Sava Maksimović“ iz Mramorka obeležila je  200 godina od dolaska prvog učitelja u Mramorak i početka rada škole. Svečanosti su osim učenika i nastavnika prisustvovali i bivši zaposleni, kao i predstvanici Opštine Kovin,  konzulata  Rumunije u Vršcu i predstavnini Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Svečano je obeležen veliki jubilej 200 godina od  početka rade škole u Mramorku. Bila je ovo prilika da se u školi okupe bivši  zaposleni, koji se rado sećaju vremena provedenog u školi. Među njima je i Gordana Đoković, nekadašnja nastvnica srpskog jezika, koja  se seća svog dolaska u Mramorka iz Kragujevca i početka  karijere u prosveti.

Svečanosi su prisustvovali predstavnci Nacionalnog saveta rumunske nacinalne manjine i konzulata Rumunije u Vršcu. Daniel Bala i Konzultata je  rekao da je  zadovoljan što je u jednoj školi u Srbiji već 200 godina se nastava odvija i na rumunskom jeziku.

Ljiljana Krničan direktorka škole upoznale je prisutne sa njenim istorijatom. Zahvaljujći zalaganju zaposlenih  od 2019. godine  odlukom Nacinalnog  saveta rumunske nacionalne manjine škola je proglašena ustanovom  od posebnog značaja za obrazovanje rumunske nacionalne manjine.

 Povodom obeležavanja 200 godina od  početka rade škole u Mramorku učenici su pripremili bogat program, a prisutni su mogli da čuju kako se ovde neguje srpski i rumunske jezik, ali kako se nekada učilo i na nemačkom.  Proslavi su  prisustvovali i direktori ostalih škola sa teritorije  kovinske opštine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena