Yunet
 

Društvo

Hala sportova “Medison” od danas nosi ime “Zvonimir Zvonko Vujin”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. decembar 2021. • 16:04 •

Hala sportova “Medison” od danas nosi ime “Zvonimir Zvonko Vujin”

Lepe vesti stigle su nam iz Zrenjanina. Ideja  Bokserskog saveza Srbije, legendi boksa Tadije Kačara, Dragomira Vujkovica i Mirka Puzovića, podržana od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure i definitivno je sprovedena.

 Hala sportova “Medison” od danas nosi ime “Zvonimir Zvonko Vujin”.

Simboličnim otkrivanjem table s novim imenom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin odali su počast sportskom velikanu bokserskog sveta i ozvaničili preimenovanje najstarije sportske dvorane u našoj zemlji u – Hala sportova “Zvonimir Zvonko Vujin”. 

Tačno na dvogodišnjicu od kako nas je napustio, u godini u kojoj s ponosom ovaj grad nosi titulu “Evropski grad sporta”, Grad Zrenjanin ispunjava obećanje i odužuje se jednom od najuspešnijih sportista u svojoj istoriji. Nakon što je letos s uspehom organizovan prvi bokserski Memorijalni turnir, sada je i hala sportova ponela njegovo ime, kao rezultat inicijative prihvaćene na najbolji način pre godinu dana.

Pre svečanosti na platou ispred hale, delegacije Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada i Bokserskog saveza Srbije položile su cveće na njegov grob. Svečanosti preimenovanja hale prisustvovali su članovi porodice Zvonka Vujina, predstavnici Bokserskog saveza Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Sportskog saveza grada, istaknuti sportisti i sportski radnici iz Zrenjanina, ali i iz drugih gradova. Među njima bili su i osvajači olimpijskih medalja Aranka Binder, Tadija Kačar i Milorad Stanulov.  

– Čovek živi toliko koliko traju sećanja na njega. Ako je tako, naš Zvonko i dalje je prisutan i živeće još dugo. Ovo je jedan od načina da to sećanje na njega bude duboko urezano u sportsko biće Zrenjanina, grada u kom je Zvonko proveo ceo sportski, radni i životni vek i danas ostvarujemo ono što smo predsednik Borovčanin i ja dogovorili prilikom njegove posete našem gradu, s ciljem jačanja bokserskog sporta u Srbiji i u našoj sredini. Asocijacija na halu “Medison” jasna je i to je asocijacija upravo na boks – istakao je gradonačelnik i podsetio na prvi sportski događaj u hali sportova, održan 4. marta 1962. godine, kada su nastupili upravo bokseri “Banata”, protiv beogradskog “Radničkog”.

Gradonačelnik Zrenjanina koji veoma voli boks i celokupan sport nekada je bio i selektor karate  reprezentacije Srbije cena se nadovezao.

– Bokseri su prvi ispunili halu navijačima do vrha, a u ringu ih je predvodio, ko bi drugi, nego Zvonko Vujin, u čije je sportsko vreme ovaj sport u Zrenjaninu predstavljao prvorazrednu atrakciju i beležio izuzetnu popularnost. Upravo iz tog razloga, sportska  hala je nazvana “Medison”, po čuvenoj njujorškoj hali, gde su se tada održavali najveći bokserski mečevi na svetu. Ostao je taj naziv do danas i logično je bilo da, na dvogodišnjicu smrti Zvonka Vujina, hala ponese upravo njegovo ime i da poželimo svim budućim šampionima, ne samo iz boksa, svim sportistima, da odavde pronose ime svog grada i svoje države – rekao je još gradonačelnik i zahvalio se Bokserskom savezu Srbije, Sportskom savezu grada i Javnoj ustanovi “Sportski objekti”, koji su podržali ovu akciju.

Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin istakao je da danas nastavljamo da čuvamo tradiciju i sećanje na čoveka koji je obeležio jednu epohu i koji je svojim rezultatima pokazao kako se treba boriti u sportu i ostvarivati rezultate na najvišem mogućem nivou. 

– Memorijalni turnir će se održavati i u narednim godinama, a hala sportova koja od sada nosi ime Zvonka Vujina takođe će čuvati sećanje na njega i verovatno mnoge mlade momke i devojke koji dolaze u boksersku salu na treninge motivisati da pokušaju da dostignu bar deo rezultata koje je postigao Zvonko Vujin. Njegovo će ime dugo živeti, jer se njegovi rezultati ne mogu izbrisati i zbog toga je upisan zlatnim slovima u istoriju, ne samo zrenjaninskog i srpskog, već i svetskog sporta, a on se pridužio svom Benešu, Parlovu i mnogima čija će imena večno biti upamćena – kazao je Borovčanin. 

Još jedna bokserska legenda naše zemlje, Tadija Kačar, izneo je podatak da je Zvonko Vujin jedini jugoslovenski bokser sa osvojene dve olimpijske medalje i evocirao uspomene na svoje susrete s njim i zajedničke nastupe u reprezentaciji, kada je Vujin bio na zalasku, a on na samom početku karijere. 

Svečanosti su prisustvovali i članovi porodice Zvonka Vujin, supruga Klara i ćerke Vesna i Aleksandra, a posebno je emotivan trenutak bio nakon otkrivanja ploče s njegovim imenom, kada je supruga položila ispod ploče crvenu ružu. Kao deo ceremonije, ispred hale je postavljen i prigodni pano posvećen Zvonku Vujinu, s odabranim fotografijama i njegovom sportskom biografijom.    

Zvonimir Zvonko Vujin rođen je 28. juna 1943, godine u Zrenjaninu. Bio je član bokserskog kluba “Banat” i 57 puta državni reprezentativac Jugoslavije. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, prvak Balkana i Mediterana i vicešampion Evrope. Osvojio je dve bronzane olimpijske medalje, u Meksiku 1968. godine, u lakoj kategoriji i u Minhenu 1972. godine, u poluvelter kategoriji. Osvajač je i nekada prestižnih jugoslovenskih bokserskih priznanja – „Zlatne rukavice“ (1965.) i „Oskara“ (1971).

Sportski pozdrav 

Slobodan Durić

Potpredsednik BSS

foto: grad Zrenjanin i BSS

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad