Yunet
 

Društvo

Održan “Susret božićnih običaja i vitlejemskih igara” u Ivanovu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. decembar 2021. • 14:00 •

Održan “Susret božićnih običaja i vitlejemskih igara” u Ivanovu

“Susret božićnih običaja i vitlejemskih igara” održani su po 24. put. Ove godine domaćin je bilo Ivanovo, dok će sledeće učesnike ugostiti Vršac. Na manifestaciji je bilo 200 učesnika iz 7 naselja.

Ivanovo je bio domaćin 24. po redu južnobanatskih “Susreta božićnih običaja i vitlejemskih igara” sa više od 200 učesnika iz 7 naselja.
Susret je organizovalo MKUD „Bonaz Šandor“ u Ivanovu, u Domu Kulture Žarko Zrenjanin. Otvorili su ga predsednik MKUD Bonaz Šandor, Andraš Nemet i pokrajinski poslanik, članica Upravnog odbora Saveza Vojvođanskih Mađara, Anamarija Pinter. Nakon svečanog otvaranja predstavljeni su božićni običaji i vitlejemske igre. Božićni susreti u Južnom Banatu pokrenuti su pre više od dve decenije, i od tada su postali tradicionalni. Anamarija Pinter, pokrajinski poslanik ocenila je da je ova manifestacija značajna.

Učesnici iz Ivanova, Vojlovice, Pančeva, Skorenovca, Jermenovaca, Kovina, Vršca učinili su program raznovrsnim.
Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života i kao takav obeležava se najlepšim verskim običajima. I danas se Božić proslavlja u mnogim domovima, ali su se običaji, pod uticajem modernog vremena, izmenili. O običajima koji su nekada važili, svedoči ovaj susret božićnih običaja. Jedan od glavnih ciljeva je upoznavanje šire javnosti tradicijom vezanom za Božić. Kao putujući susret, južnobanatska manifestacija će se održati sledeće godine u Vršcu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena