Yunet
 

Društvo

“Kultura govora” u vršačkim školama

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. decembar 2021. • 16:49 •

“Kultura govora” u vršačkim školama

Foto: Gard Vršac

Dvodnevne radionice za mlade i seminar za nastavnike u okviru projekta “Kultura govora”, koji realizuju udruženje “Izražajnost” i Grad Vršac, održaju se trenutno u vršačkim školama.
– Drago mi je što u našem gradu realizujemo veoma značajan projekat “Kultura govora”, jer osim onoga šta govorimo, veoma je značajno i kako govorimo. Naime, najveći deo naše komunikacije jeste usmeno izlaganje. Ovaj seminar će nastavnicima pomoći da unaprede svoj nastup, da njihova izlaganja budu još ubedljivija, dinamičnija i zanimljivija, a deca će usvajati pravilan način komunikacije i govora. Osim toga, radionice “Kultura govora za mlade”, koje se održavaju u Gimnaziji upravo će mladima pomoći da poboljšaju svoje javne nastupe, istakao je Miroslav Lepir, član gradskog veća za obrazovanje.
Tokom života postajemo konkuretniji ukoliko imamo i razvijamo različite kompetencije i kvalifikacije. Jedna od najvažnijih socijalnih veština u 21. veku, primenjiva u svim oblastima života jeste – izlagačka pismenost, sposobnost da izrazimo sebe i svoje ideje na sugestivan, uverljiv način, pravilnom upotrebom glasa, govora, neverbalne komunikacije.
– Upravo iz tog razloga, Udruženje “Izražajnost” realizuje projekte koji imaju za cilj da mladi osveste značaj razvijanja kulture govora za uspeh u životu, kao i da nauče kako da se pravilnom upotrebom glasa i govora izdvoje od proseka i površnosti. U sklopu projekata mladi će poboljšati svoje govorne navike, a tokom procesa obuke učesnici uče kako da ublaže i umanje strah od nastupa pred publikom, kako da govore na artikulisan, razložan, dinamičan način, kako da vladaju svojim govorom tela i da ga usklađuju sa rečima, kako da ono što izgovaraju bude zanimljivo i slikovito. Često nismo ni svesni da danas živimo u “okeanu izgovorenih reči”. Prema ispitivanjima, 75% naše svakodnevne komunikacije čini govor a samo 25% zasniva se na pisanom jezičkom izrazu, onda se značaj govorne reči ne može proceniti. I pored novih načina komuniciranja (mejlom, preko društvenih mreža, vajberom i sl) i dalje prednjači usmeno izražavanje. Seminar namenjen nastavnicima ima za cilj da pomogne učiteljima i nastavnicima da oplemene svoj govorni izraz. Da učine da njihov govor bude dodatno uverljiv. Svrsishodan. Jasan. Glasan. Dinamičan. Razložan. Na taj način pomoći ćemo i deci da govore lepo i pravilno, ističe Milan Bosiljčić, glumac i realizator iz udruženja “Izražajnost”.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena