Yunet
 

Društvo

Obeleženo 75 godina obnove Pančevačkog mosta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. novembar 2021. • 13:45 •

Obeleženo 75 godina obnove Pančevačkog mosta

Foto: Tanjug

Svečanošću na levoj obali Dunava uz most Pančevac koju je uveličao i defile plovila Rečne policije danas je obeleženo 75 godina kako je uz veliku rusku pomoć taj most obnovljen.

Most koji se do Drugog svetskog rata zvao po kralju Petru II Karđorđeviću, srušila je prvo kraljevska vojska u najezdi Trećeg rajha, a zatim 1944. godini i Nemci pred oslobođenje Beograda.

Da bi po završetku rata taj most bio brže obnovljen u pomoć je pozvan ŠSR, pa su inženjerci Crvene armije i značajno pomogli u obnovi mosta.

Posao je završen 7. novembra 1946. na dan Oktobarske revolucije, a Tito ga je svečano otvorio 29. novembra na jugoslovenski Dan republike.

Direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov danas je rekao da je Pančevacki most gvozdena i neraskidiva veza među Srbima i Rusima.

“Zamislite 1945. i 1946. godine pola Rusije je u ruševinama, srušeni su putevi i mostovi, a Sovjetsko državno rukovodstvo je odlučilo da u tako teškoj situaciji pošalje svoje inženjerske jedinice da gradi ovaj most koji su Nemci srušili”, podsetio je on.

Tokom radova sa mosta je pao i poginuo ruski vojnik, a na poslednje putovanje ispratilo ga je više od 10.000 Beograđana.

“Ovom prilikom hteli bi da podsetimo na te sjajne ljude i njihov podvig”, rekao je on.

Istoričar Aleksej Timofejev rekao je da su mostove u Beogradu gradili mnogi narodi, kao i da su ih mnogi i rušili.

“Što se tiče Rusije i mostova u Srbiji, možemo da kažemo da je više evropskih naroda ovde i gradilo i rušilo mostove. Znamo da je bilo nemačkog, angloameričkog bombardovanja, NATO bombardovanja mostova – a samo jedna velika nacija nije rušila mostove u Srbiji – to su bili Rusi”, rekao je on.

Dodao je da pored mosta Pančevac koji je obnovljen uz pomoć Crvene Rusije postoji i Brankov most na kome su radili kozaci generala Krasnova.

Direktor Srbijamarke Pošte Srbije Adam Sofronijević predstavio je prigodnu seriju maraka izdatu povodom ovog jubileja.

“Srećni smo bili što smo ove godine bili u prilici da obeležimo 75 godina obnove ovog mosta i velike uloge koju je bratski ruski narod imao u tom važnom događaju za Srbiju”, rekao je on.

Naglasio je da je poštanska marka simbol državnosti i ostaje kao trag u budućnsnosti onoga što je važno.

“Mislim da je ova godišnjica veoma važna, jer nas podseća da su veze naša dva naroda mnogostruke”, rekao je on.

Dodao je da dugujemo večnu zahvalnost za obnavljanje mosta u godinama kada ni Rusija nije bila obnovljena.

“Poštanskom markom poslali su poruku u budućnost o toj vezi dva naroda, koja traje, i koja će trajati”, zaključio je on.

Obnovljeni most 1946. godine dobio je ime “Most Crvene armije”, da bi 1948. godine ime bilo promenjeno u Pančevac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena