Yunet
 

Društvo

Obeležavanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ biće organizovano i u Pančevu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. novembar 2021. • 15:16 •

Obeležavanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ biće organizovano i u Pančevu

Povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” Savet za rodnu ravnopravnost grada Pančeva organizovaće niz aktivnosti s ciljem podizanja svesti i preduzimanja akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.

U toku ovih 16 dana kampanje organizovaće se niz akcija i aktivnosti koje bi trebalo da podignu svest o tome šta je nasilje, da ga ne treba trpeti, da smo obavezni da nasilje prijavimo i da ne smemo da ćutimo i tolerišemo dok se vrši.

Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pančeva kaže da će prvo biti organizovana akcija podele narandžastih marama zaposlenim ženama u Uslužnom centru u Gradskoj upravi, ostalim javnim službama uz apel funkcionerima koji tog dana budu istupali u javnosti da nose narandžasto obeležje – simbol borbe protiv nasilja nad ženama.

Jedna od aktivnosti biće pisanje poruka ohrabrenja za žene žrtve nasilja, zatim obilazak sigurne kuće sa gradonačelnikom i većnikom za socijalnu politiku, organizoovaćemo radni sastanak sa predstavnicima udruženja, a povodom Svetskog dana borbe protiv side Zavod za javno zdravlje Pančevo organizovaće besplatno testiranje na virus HIV od 29. novembra do 3. decembra. Izložbom radova udruženja obeležićemo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, dok ćemo povodom godišnjice Montrealskog masakra održati tribinu na temu nasilja prema ženama. Organizovaćemo podelu magneta sa brojem SOS telefona za žrtve nasilja, kao i obilazak Dnevnog boravka „Neven“, navela je neke od aktivnosti Ivana Rosić.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja “16 dana aktivizma” obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama; 1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a; 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima; 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad