Yunet
 

Društvo

Mali: Isplata dodatnih 20 evra pomoći počinje 7. decembra

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. novembar 2021. • 09:19 •

Mali: Isplata dodatnih 20 evra pomoći počinje 7. decembra

Prijava za dodatnih 20 evra državne pomoći građanima počela je danas, a ministar finansija Siniša Mali je najavio da će isplata te pomoći početi 7. decembra penzionerima, korisnicima socijalne zaštite i osobama koje izdržavaju kazne, dok će 8. i 9. decembra 20 evra dobiti i ostali građani.

Objasnio je da danas počinje prijava za dodatnih 20 evra za sve građane koji se nisu prijavili za prethodnu pomoć, dok svi koji su dobili po 30 evra u maju i novembru ne moraju da se prijave.

Napomenuo je da se smirivanje inflacije, koja je prema projekcijama na gornjoj granici, očekuje u drugom kvartalu sledeće godine.

“Mi smo ovu prijavu otvorili za one koji su u međuvremenu postali punoletni, koji su dobili državljanstvo, prebivalište, koji su se predomislili da, ipak, hoće da dobiju deo pomoći od države. Ja sam u osam sati dobio informaciju da se 3.500 građana prijavilo za ovu pomoć”, kazao je Mali.

Navodi da je država ukupno uložila osam milijardi evra da pomogne našoj privredi i građanima.

“Svako obećanje koje smo dali isplatili smo i ispunili smo i u dan i u dinar. Zato imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto za ovu godinu, a s druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost”, naveo je Mali.

Dodao je da će udeo javnog duga Srbije u bruto društvenom proizvodu biti 58,2 odsto, što je, kako je naveo, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

“U doba krize država se pokazala, reagovala, pokazala da je ozbiljna, da je stabilna i mi smo našu privredu spasli”, rekao je Siniša Mali i dodao da je makroekonomska stabilnost najveća pomoć privredi.

Na pitanje da li ga brine inflacija, koja će, prema projekcijama, biti na gornjoj granici od četiri odsto, Mali je istakao da MMF i druge institucije kažu da će se inflacija smiriti u drugom kvartalu sledeće godine.

“To je inflacija koja je podstaknuta ponudom, uvezena je spolja zbog cene energenata, zbog svih prekida u lancima snabdevanja koji su izazvani kovidom 19. Dakle, mi očekujemo smirivanje na tom polju”, naveo je Mali.

Govoreći o konkretnim paketima pomoći građanima, Mali je naveo da ih u ovom trenutku nema, ali da nije rekao da ih neće biti.

“Pratimo situaciju, gledamo šta se dešava kada je kovid u pitanju, kada je, pogotovu, energetska kriza u pitanju i ono što je za mene najvažnije, za budžet za narednu godinu, vi imate u tom budžetu povećanje plata u javnom sektoru za 7,3 odsto, sedam odsto za sve zaposlene, osam odsto za one koji su u vojsci…”, rekao je Mali.

Podsetio je i na povećanje penzija po švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, kao i na to da će penzionerima biti isplaćeno dodatnih 20.000 dinara, čime će povećanje iznositi 11,2 odsto.

“Imamo i povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto. Minimalna zarada od 1. januara ide na preko 35.000 dinara, 300 evra, tako da sa te strane to je podrška građanima i životnom standardu građana”, kazao je Mali.

Ministar je naveo da je budžetom predviđeno više od 480 milijardi dinara za kapitalna ulaganja, za autoputeve, ulaganje u bolnice i škole.

“To je naša podrška privredi u smislu podsticaja razvoja koji mi kao država dajemo i to se pokazalo kao najvažnija i uspešna politika s obzirom da očekujemo ove godine rast od preko sedam odsto našeg BDP-a”, rekao je Mali.

Govoreći o rastu za iduću godinu, Mali je rekao da su predvideli 4,5 odsto, ali je napomenuo da su uvek konzervativni kada su te procene u pitanju.

“Za ovu godinu smo projektovali šest odsto, biće preko sedam. Evropska komisija je podigla svoje prognoze da ćemo umesto 5,3 rasti 6,7. To su potvrdili i MMF i Svetska banka. Dakle, Srbija pobeđuje u ekonomiji, Srbija ostvaruje nikada više stope rasta uprkos velikoj globalnoj krizi izazvanoj kovidom 19, što pokazuje i ozbiljnost, ali na kraju krajeva i pravičnost naše ekonomske politike”, istakao je ministar Mali.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad