Yunet
 

Društvo

U promociji porodičnih vrednosti važna uloga medija

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. novembar 2021. • 21:05 •

U promociji porodičnih vrednosti važna uloga medija

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, izjavila je danas da je zadatak ovog ministarstva, zadatak svih institucija u društvu, a to je zaustavljanje demografskog pada i promovisanje porodičnih vrednostiu čemu važnu ulogu imaju i mediji.

Čamagić je boraveći u radnoj poseti Srbobranu, Vrbasu i Kuli, istakla da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ne može da menja „velike zakone“, ali da kao strateško, može da utiče na sve zakone koji pogađaju porodicu.

Naš zadatak je da Vladi Srbije nakon obilaska gotovo svih lokalnih samouprava, signaliziramošta je ono što bi se moglo promeniti da bi porodica bolje funkcionisala,rekla je pomoćnica ministra.

Ona je dodala da napolju jačanja uloge porodice u društvu, kroz promociju uspešnih porodica, mediji mogu mnogo pomoći.

Koliko je porodica važna, pokazala je i pandemija, tokom koje smo se svi okrenuli svojim porodicama, izjavila je Čamagić.

Na sastanku sa predsednikom opštine SrbobranRadivojem Debeljačkim, istaknuto je da se u ovoj lokalnoj samoupravi stanovništvo mahom bavipoljoprivredom i da će realizacija projekata spajanja Velikog bačkog kanala i reke Krivaje, omogućiti navodnjavanje 6.000 hektara obradivog zemljišta.

Naglašeno je i da Srbobran očekuje pomoć za izgradnju jaslica i da selo Nadalj ima pozitivan prirodni priraštaj,što je danas retkost u Srbiji.

Uvođenjem besplatnogjavnog prevoza, pokazali smo brigu ne samo za decu, nego za sve članove porodice, rekao je Debeljački.

On je istakao da se iz lokanog budžeta pored paketa opremeza bebe,za svako dete izdvaja 20.000 dinara, dok samohrani roditelj dobija 40.000, kao  ida opština plaća letovanje „vukovcima“, ukoliko su malu i veliku maturu  završili sa svim peticama.

Na sastanku pomoćnice ministra i zamenice predsenika opštine VrbasTijane Aleksić, rečeno je da je lokalna uprava nedavno znatno povećala finansijska izdvajanja za porodicu.

Aleksić je istakla da treće i svako naredno dete u porodici,kao i porodice sa bolesnim detetom, ubudućeneće plaćati vrtić.

Bebe koje se rode 1. januara i 20. oktobra, na Dan opštine Vrbas, dobijaće 100.000 dinara, a prvi put ove godine,za sve đakeprvakeobezbeđenisu udžbenici, kao i regresirana užina u školama,od 50 odsto, dodala je Aleksić.

Predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić,rekao je da je ovo mesto multinacionalna sredina u kojoj se neguju različitosti.

Problemu demografije lokalna i republička vlast pristupaju sistemski, a rezutati se mogu očekivati tek za 10 ili 15 godina, naglasio je Miljanić.

On je dodao da Kula nastoji da u okolnim selima stvori što bolji ambijent za život, otvaranjem ustanova i komunalnih preduzeća, kulturnih centara, sprotskih terena,kao i ambulanti u kojima rade lekari specijalisti.

U planu je izgradnja potpuno novog vrtića u Ruskom Krsturu, kao i rekonstrukcija dve srednje škole u Kuli, rekao je Miljanić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena