Yunet
 

Društvo

Grad Vršac neguje i čuva jezik i kulturno nasleđe Roma

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. novembar 2021. • 14:13 •

Grad Vršac neguje i čuva jezik i kulturno nasleđe Roma

Svetski dan romskog jezika obeležava se 5. novembra od 2009. godine kada je na predlog UNESKO ovaj datum usvojen kao dan kada se u Srbiji i zemljama regiona podseća na negovanje, oživljavanje i očuvanje Romskog jezika važnog za identitet ovog naroda koji vekovima živi na našim prostorima, sa svojom bogatom kulturom i tradicijom koja je i dalje nedovoljno istražena i zapisana, a zasigurno svima veoma značajna.
Grad Vršac je u protekle tri godine načinio značajne korake za integraciju Roma. Procenjuje se da na teritoriji grada Vršca živi oko dve hiljade pripadnika Romske nacionalne manjine, a koji svakako čine najveću nacionalnu manjinu u Republici Srbiji.
Donošenjem prvog lokalnog strateškog dokumenta- Lokalni akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja, te formiranjem mobilnog tima za inkluziju Roma i Romkinja kao radnog tela osnovano od strane Skupštine Grada Vršca, a sačinjeno od predstavnika svih lokalnih javnih institucija koji u u svakodnevnom radu doprinose ostvarivanju njihovih prava i uključivanju u društvenu zajednicu, realizacijom dva projekta za zapošljavanje i obrazovanje, a od nedavno i socijalno stanovanje koje je u fazi implementacije, pa do realizacije dva operativna plana čije se aktivnosti finansiraju sredstvima grada Vršca i SKGO, a koje se realizuju na godišnjem nivuo sve u cilju podizanja kapaciteta Romske populacije kao ravnopravne članove našeg društva.
„Od pre godinu dana je Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, uveden kao izborni predmet u OŠ „Đura Jakšić“ u Pavlišu gde više od pedesetoro dece ima priliku da se upozna sa svojim maternjim jezikom i literaturom koja je urađena po standardizaciji Romskog jezika, za razliku od jezika koji se govori kod kuće, imajući u vidu da postoji više Romskih dijalekata. Radni listovi i srpsko- Romski rečnik za rad i učenje đaka obezbeđen je iz operativnog plana za inkluziju Roma i Romkinja koji su poklonjeni školskoj biblioteci, a takođe su školskim bibliotekama u OŠ „Žarko Zrenjanin“ Izbište i OŠ „Paja Jovanović“ uručeni srpsko romski rečnici za rad romskih pedagoških asistenata koji rade sa Romskim učenicima protekle tri godine. Ideja je da se izborni predmet sa elementima nacionalne kulture uvede kao izborni predmet u svim osnovnim školama, o čemu bi trebalo se izjasne roditelji dece, a kako bi deca od malih nogu mogla da neguju i sačuvaju svoj maternji jezik kao nacionalno blago koje poseduje i čini Romsku nacionalnu manjinu. Romski učenici su takođe dobili dodatnu podršku za rad i učenje obezbeđivanjem 90 tablet računara i preko 400 kompleta školskog pribora.“ Izjavila je Alisa Šajn, koordinator za romska pitanja Gradske uprave Grada Vršca
Obeležavanje ovog datuma je od jednakog značaja kao i svaki drugi dan kada treba negovati i čuvati jezik i kulturno nasleđe Romske nacionalne manjine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena