Yunet
 

Društvo

Umetnička dela kao deo radne terapije…

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. oktobar 2021. • 07:15 •

Umetnička dela kao deo radne terapije…

U Specijalnoj  bolnici  za psihijatrijske bolesti u Kovinu  i u vreme Kovida 19  nađen je način da se pacijentima  organizuje  radna terapija.Radna okupaciona terapija je neophodna  za   psihološko socijalnu rehabilitaciju bolenika. 

Bilo neophodno naći način da se u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu i u vreme korone i dalje nastavi radna terapija koja je veoma je značajna za  segment psihološko  socijalne rehabilitacije pacijenta. Svrha okupaciono-radne terapije u psihijatriji jeste da pomogne pacijentu da razvije  stavove i ponašanje koji će mu omogućiti da živi što je moguće  korisnijim i zadovoljnijim životom. Kako bi uslovi bili još bolji za pacijente koji borave na ovoj terapiju uređene su i pojednine prostorije.

“U vreme korone postoji centralna radna terapija gde pacijenti dolaza sa svih odeljenja i sprovode se razne aktivnostiali zbog korone terapeutimodlaze na odeljenja i organizuje okupaciono radni terapijski vid na odeljenju. On je veoma zbačajen za njihovu motoriku, emocije , stabilizaciju i defokusiranje sa loših misli i to je jedan izuzetno važan vid lečenja naših pacijenta.Postoji i rekreaciona i fizikalna terapija , psihoterapija individualna i grupna terapijske zajednice i biblioterapija” rekla je direktorka Jovanka Petrović

Veliki broj slika, ručnih radova, kao i pravljena  proizvoda od gline    samo su neki od radova koje prave pacijenti koji se leče u kovinskoj bolnici.Kako bi im bilo što prijatnije nedavno je renovirena prostorija u kojoj se oganizuju grupne terapije.  

“Međusobno razgovaraju , prave im se terapijske zajednice , organizuju se kvizovi , grupne terapije i rad sa njima .Zatim crtanje, glina i osataloKao što ste videli glina se odnese do peći ispeče, lakira, boji to su njihovi radovi koji imaju značaj.Oni mogu da se plasiraju, prodaju sami pacijenti mogu da prodaju svoje radove što im podiže  samopouzdanje koje gube svojom bolešću.Na taj način se poboljšavaju i same njihove životne vrednosti” rekla je dr Petrović.

Ručni radovi bolesnika su izloženi i na samom ulazu u kovinsku bolnicu , prodajnog su karaktera ukolko to pacijenti žele.Pored finansijske dobiti ,važniji je  da se osoba oseća korisno i da podigne poljuljano samopuzdanje , kada misli da nije dovoljno vredna i dobra da se izbori sa problemima koje često život nameće.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena