Yunet
 

Društvo

Ručni rad kao radna terapije u kovinskoj bolici

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. oktobar 2021. • 11:19 •

Ručni rad kao radna terapije u kovinskoj bolici

U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu i u vreme Kovida 19 nađen je način da se pacijentima organizuje radna terapija. Radna okupaciona terapija je neophodna za psihološko socijalnu rehabilitaciju bolenika.

Bilo neophodno naći način da se u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu i u vreme korone i dalje nastavi radna terapija koja je veoma je značajna za segment psihološko socijalne rehabilitacije pacijenta. Svrha okupaciono-radne terapije u psihijatriji jeste da pomogne pacijentu da razvije stavove i ponašanje koji će mu omogućiti da živi što je moguće korisnijim i zadovoljnijim životom. Kako bi uslovi bili još bolji za pacijente koji borave na ovoj terapiju uređene su i pojednine prostorije.

– U vreme korone postoji centralna radna terapija gde pacijenti dolaza sa svih odeljenja i sprovode se razne aktivnostiali zbog korone terapeutimodlaze na odeljenja i organizuje okupaciono radni terapijski vid na odeljenju. On je veoma zbačajen za njihovu motoriku, emocije, stabilizaciju i defokusiranje sa loših misli i to je jedan izuzetno važan vid lečenja naših pacijenta. Postoji i rekreaciona i fizikalna terapija, psihoterapija individualna i grupna terapijske zajednice i biblioterapija, kaže dr Jovanka Petrović direktorke Specijale bolnice za psihijatrijske bolesti Kovin.

Veliki broj slika, ručnih radova, kao i pravljena proizvoda od gline samo su neki od radova koje prave pacijenti koji se leče u kovinskoj bolnici. Kako bi im bilo što prijatnije nedavno je renovirena prostorija u kojoj se oganizuju grupne terapije. Ručni radovi bolesnika su izloženi i na samom ulazu u kovinsku bolnicu, prodajnog su karaktera ukolko to pacijenti žele. Pored finansijske dobiti, važnije je da se osoba oseća korisno i da podigne poljuljano samopuzdanje, kada misli da nije dovoljno vredna i dobra da se izbori sa problemima koje često život nameće.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad