Yunet
 

Društvo

Ministarka pravde posetila KPZ Pančevo: Cilj su humani uslovi za lica lišena slobode

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. oktobar 2021. • 10:35 •

Ministarka pravde posetila KPZ Pančevo: Cilj su humani uslovi za lica lišena slobode

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je tokom posete KPZ-u Pančevo, da uslovi za boravak lica lišenih slobode u tom zavodu ispunjavaju standarde Saveta Evrope i istakla da je Ministarstvo pravde posvećeno ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23, koje se odnose na pravosuđe i osnovna prava građana.

„Ministarstvo poklanja ogromnu pažnju poboljšanju uslova u kojima borave lica lišena slobode i insistira na humanom izvršenju kazne“, rekla je ona i dodala da zavod u Pančevu, koji je otvoren 2018, po svim karakteristikama može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

Popović je ukazala da je zavod građen po principu takozvanih pametnih zgrada, što omogućava ekonomičnu upotrebu vode, struje i gasa, zbog čega je pohvalila, kako je navela, domaćinski pristup zavoda u raspolaganju budžetskim sredstvima.

Ministarka je podsetila da je zavod opremljen nameštajem koji su proizveli osuđenici koji su prethodno prošli obuku u metalskom i drvnom pogonu u zavodu u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Požarevcu, čime su ostvarene ogromne uštede u budžetu Republike Srbije.

U zavodu je predstavljeno 30 novih specijalnih vozila za prevoz lica lišenih slobode, za koje je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, rekao da ispunjavaju najviše standarde u pogledu bezbednosti.

„Zavodi danas dobijaju nova vozila kojima se podiže nivo bezbednosti i kvaliteta, a koliko su oni važni najbolje govori podatak da se u celoj zemlji  nekoliko desetina lica dnevno preveze u sudove, bolnice i druge zavode“, istakao je Carević.

Vozila, koja su u potpunosti termoizolovana, imaju antivandal kamere sa memorijskim snimanjem u delu u kome se prevoze osuđena i pritvorena lica, a sva vozila poseduju i boce sa kiseonikom za lica lišena slobode.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena