Yunet
 

Društvo

Mihajlović: Biće dovoljno struje, gasa i toplotne energije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 8. oktobar 2021. • 20:32 •

Mihajlović: Biće dovoljno struje, gasa i toplotne energije

Građani mogu da budu potpuno mirni, Srbija će u mesecima pred nama imati dovoljno električne energije, gasa i toplotne energije, izjavile je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. “Građanima će struja i gas biti isporučivani po garantovanim cenama, bez povećavanja”, rekla je ona prilikom obilaska kapitalnog remonta bloka od 650 megavata u Termoelektrani Nikola Tesla B u Obrenovcu.

Mihajlovićeva je fodala da će Vlada Srbije vrlo brzo sazvati sasranak sa EPS-om i Privrednom komorom Srbije kako bi se našao model snabdevanja industrije koji će omogućiti da u sadašnjim prilikama krize i visokih cena struje u Evropi ne budu ugrožena poslovanja EPS-a i domaće industrije. Ocenila je da je ova enrgetska kriza najmanje je nastala zato što se priča o krabon taksama i obnovljivim izvorima energije, već da je to energetsko-politička kriza zbog visoke cene priridog gasa.”Što se Srbije tiče, ona će sa Privrednom komorom, Vladom Srbije i preduzećima sesti i pokušati da nađe održivo rešenje koje ne sme nikoga da ostavi u problemu. Ni privredu, ali ni elektroenergetski sistem. Domaćnstva su mirna, imaju garantovane cene elektricne energije i gasa, tu neće biti nikakvih problema”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ministarka je podsetila da EPS nije izgradio ni jedan novi kapacitet poslednjih 30 godina i da će ubuduće morati uz pomoć Vlade mnogo više da investira u nova energetska postrojenja. Generalni direktor EPS-a Milorad Grčić je izjavio da se čine napori da remont bloka koji nije rađen 40 godina, a planirano je da traje 210 dana , do 28. novembra, bude završen 11 dana pre tog roka.”Radimo kapitalni remont jednog od dva naša najveća bloka koji je počeo 2. maja ove godine. Ovo je prilično skup projekat koji košta 90 miliona evra, od čega turbina i generator koštaju 20 miliona, a 70 miliona kotao. Od tih 70 miliona skoro 70 odsto ide srpskim metalskim i kotlarskim firmama. Ovde je uposlena svaka firma koja se bavi tim poslovima, a kapa svima njima je državna firma Pro TENT”, rekao je Grčić. Naveo je kako se u sadašnjoj energetskoj krizi vidi opravdanost politike predsednika Aleksandra Vučića da Srbija obnovi i sačuva sve svoje termo i hidroenergetske potencijale i da ne ugasimo ni jedan naš instalisani termokapacitet.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena