Yunet
 

Društvo

Praktična nastava po modelu dualnog obrazovanja za učenike Mašinske škole

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. septembar 2021. • 16:53 •

Praktična nastava po modelu dualnog obrazovanja za učenike Mašinske škole

Mašinska škola Pančevo i kompanija „HIP Petrohemija“ Pančevo,  potpisali su danas ugovor o izvođenju praktične nastave po modelu dualnog obrazovanja. U ovoj kompaniji će na praktičnu nastavi po modelu dualnog obrazovanja učenici krenuti od 4. oktobra.

Zakon o dualnom obrazovanju omogućava učenje, pored škole, i u kompaniji kroz praktičan rad. Ovaj model u Srbiji uključuje 800 kompanija. U prostorijama kompanije “Petrohemija”, danas je potpisan ugovor sa Mašinskom školom Pančevo o izvođenju praktične nastave po ovom modelu. Nenad Dojčinović, direktor ove obrazovne ustanove, naveo je da je potpisivanje ugovora značajno za tu školu, grad, privrednike, ali pre svega za đake, koji će prema njegovim rečima, nakon diplomiranja lakše pronaći posao.

Direktor Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga, Marko Ćulibrk, kazao je da je dualno obrazovanje od izuzetnog značaja. Dodao je da se dualni model pozitivno odražava na produktivnost rada učenika i njihovu motivisanost, jer učenici stiču kompetencije u datoj oblasti, koje im pružaju veću mogućnost za posao.

Velimir Unković, direktor Petrohemije istakao je da je učenje kroz rad benefit za učenike i da svako od njih može da nađe svoje mesto u kompanijama.

Grad Pančevo je od prvog dana sprovođenja dualnog obrazovanja podrška Ministarstvu prosvete u cilju implementacije praktičnih znanja i veština. Na ovaj način se učenici osposobljavanju da na pravi način odaberu životni poziv i da se usavršavaju i edukuju u pravom smislu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena