Yunet
 

Društvo

Gradu Vršcu dodeljeno 57 miliona dinara za realizaciju projekta “Smart City”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. septembar 2021. • 16:08 •

Gradu Vršcu dodeljeno 57 miliona dinara za realizaciju projekta “Smart City”

Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj dodelilo je Gradu Vršcu sredstva u iznosu od 57 miliona dinara za realizaciju projekta, odnosno inovativni sistem za kontrolu i upravljanje saobraćajem na teritoriji grada Vršca – Smart City. Sredstva su namenjena za podizanje inovacionih kapaciteta grada u oblasti bezbednosti, kontrole i upravljanja saobraćajem.

“Projekat ima četiri celine. Prva obuhvata postavljanje kamera za analitiku saobraćaja i prepoznavanje registarskih tablica na ulascima, odnosno izlascima iz grada u svim pravcima (prema Beogradu, Zrenjaninu, Rumuniji, Beloj Crkvi, Gudurici, Pavlišu i Kuštilju), a koje će doprineti opštoj bezbednosti i boljoj kontroli saobraćaja. Druga celina odnosi se na analizu i evidenciju javnih parkirališta što podrazumeva postavljanje parking senzora za detekciju zauzetosti. Korisnici će informacije o slobodnim parking mestima dobijati putem elektronskih displeja, ali i putem veba i mobilne aplikacije što će svakako našim građanima olakšati svakodnevno funkcionisanje, ali će biti i od velike koristi posetiocima našeg grada. Treća celina odnosi se na takozvane pametne semafore (pametne raskrsnice) i upravljanje izmenljivom saobraćajnom signalizacijom. Imaćemo ukupno 6 pametnih raskrsnicama gde će svetlosnim uređajima upravljati pametni kontrolori povezani sa kamerama za video analitiku. Četvrta celina koja objedinjuje prethodne tri je moderan monitoring centar za praćenje i upravljanje saobraćajem, video nadzorom, sistemom prepoznavanja tablica, sistemom zauzetosti parkinga i pametnim semaforima.” objašnjava Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje

Realizacijom ovog projekta očekuje se postizanje znatno višeg nivoa opšte bezbednosti korišćenjem savremenih inovativnih tehnologija, a korist bi trebalo da imaju ne samo učesnici u saobraćaju već svi građani Vršca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena