Yunet
 

Društvo

Pančevka Aleksandra Radonić pravi violine u Kremoni

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 15. septembar 2021. • 17:19 •

Pančevka Aleksandra Radonić pravi violine u Kremoni

Umetnica našeg porekla,  Pančevka, Aleksandra Radonić, živi u italijanskom gradu Kremoni, gde pravi violine, fotografiše i stvara. A kako je dospela baš tamo?  Koliko je violina do sada napravila i odakle ljubav prema ovom instrumentu , u prilogu koji sledi…..

Pre više od 10 godina, Starčevka Aleksandra Radonić svoju novu stranicu u karijeri otvorila je u Italiji, tačnije u Kremoni. Do 2008. godine radila je i uređivala stranicu u “Starčevačkim novinama”. Od malih nogu voli violinu. Ipak u Kremoni je završila zbog druge umetnosti – fotografije. Aleksandra Radonić je dobila poziv galerista iz Italije da bi izložila svoje radove u toj zemlji, a Kremona je bila na spisku planiranih gradova. Voli da je predstavljaju kao nekoga ko voli da stvara.

Kremona, inače, rodni grad Antonija Stradivarija, udaljen je oko 90 kilometara od Milana i poznat je po ovom žičanom gudačkom instrumentu. U tom gradu je sve u toj simbolici s obzirom da ima par stotina majstora koji izrađuju ovaj instrument. Takođe tamo se nalazi i Muzej violine

Fotografiju i snimanje sama je savladala. Njen učitelj violinarskog zanata jeitalijanski graditelj violina Valerio Ferron. Na violini se može raditi od 5 meseci do 3-4 godine kako kaže Aleksandra Radonić.

U Srbiju kad dođe vreme provodi sa familijom. Voli da putuje. Njenih violina ima svuda po svetu, one se rade i po narudžbini. Ne naručuju ih samo violinisti, već i kolekcionari i investitori.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena