Yunet
 

Društvo

Konferencija “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 9. septembar 2021. • 11:56 •

Konferencija “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj”

Konferenciju “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj”, održanu u Botaničkoj bašti, organizovali su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, kompanija NIS i Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena “UN Women”. Na konferenciji su fokus bile žene kao ključni pokretači promena u ovim oblastima.

Učestvujući na Konferenciji “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj” potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je rekla da je ova godina  ključna za razvoj energetike, zaštitu životne sredine, ali i rodnu ravnopravost. Iz ove oblasti su pokrenuti brojni procesi, a u svetu smo  prepoznati po dostignućima, istakla je Zorana Mihajlović. Rodna ravnopravnost treba da bude način života i rada u svim sektorima, odnosno nešto što će nam biti prirodno, a ne nametnuto, zaključila je potpredsednica Mihajlović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, istakao je da su za kompaniju najvredniji resurs njeni zaposleni, kao i da NIS angažuje više od 11.000 zaposlenih, od kojih su trećina žene.

– Za NIS je ravnopravnost svakodnevna praksa koju vredno unapređujemo iz dana u dan. Radno okruženje u kome se bezuslovno poštuje ravnopravnost svih zaposlenih je prioritet za NIS. Rodna ravnopravnost je jedan od temelja održivog razvoja kompanije, koji ćemo nastaviti da negujemo i razvijamo uz podršku partnera, među kojima istaknuto mesto zauzima Ministarstvo rudarstva i energetike, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Blerta Ćela, zamenica regionalne direktorke Agencije  UN Women za Evropu i centralnu Aziju je rekla da su žene ključni pokretači promena koje mogu oblikovati navike cele porodice kada je reč o upotrebi energije i drugih aktivnosti usmerenih na zaštitu životne sredine.

– Ne možemo razvijati održiva energetska rešenja ako ne uzmemo u obzir glavne potrošače energije koji se brinu o domaćinstvu, a to su žene, kaže Blerta Ćela, zamenica regionalne direktorke Agencije UN Women za Evropu i centralnu Aziju

Blerta Ćela je pohvalila angažovanje potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović na planu energetike i rodne ravnopravnosti. Poručila je kako tu politiku treba pretvoriti u akciju da bi Srbija mogla da dođe do održivog razvoja i tako reši osnovne uzroke nejednakosti među polovima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena