Yunet
 

Društvo

Predstavljanje “Priručnika za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. avgust 2021. • 11:37 •

Predstavljanje “Priručnika za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji”

U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine danas je održana promocija Priručnika za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji čiju je izradu realizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i  nacionalne manjine – nacionalne zajednice u sardanji sa akcijom “Promovisanje razlićitosti i jednakosti u Srbiji” u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope “Horizontalni instrument za Zapadni Balkan i Tursku 2019. 2022.” organizovali su dogadjaj u Velikoj sali Skupštine APV na kom je promovisan Priručnik za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje je realizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Potrpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazoavnje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš zahvalio se ovim povodom Minisarstvu i Savetu Evrope koji su zaslužno radili na ovom projektu.

Tobijas Flesenkemper, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu veruje da će unapredjivanje rada zaštite nacionalnih manjina i rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina imati pozitivan efekat na promociju različitosti i ravnopravnosti.

Zamenik predsedavajućeg Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Dalibor Nakić, zahvalio se svima koji su učestvovali u izradi ovog priručnika Ministarstvu, Sekretarujatu, Evropskoj uniji i Savetu Evrope.

Kako navodi, Gordana Čomić ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Priručnik služi da štedimo vreme, prenosimo znanje i da ne ponavljamo greške.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, istakao je da je ovo izvanredna prilika da se sublimira sve ono što se može izvući kao zajedničko iskustvo koje je istovremeno izvor za korekciju i izvor za potvrdjivanje i sticanje znanja.

Zvaničnici su se složili da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uočilo potrebu da se neka od najvažnijih pitanja vezanih za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina preciznije obrade, naglase i predstave na praktičan način, pa je u okviru projekta Saveta Evrope i Evropske unije – Promocija različitost i ravnopravnosti – sačinjen priručnik prema oblastiam u kojima nacionalni saveti vrše svoja ovlašćenja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena