Yunet
 

Društvo

U Pančevu otkriveni komarci zaraženi virusom Groznica Zapadnog Nila

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. avgust 2021. • 16:50 •

U Pančevu otkriveni komarci zaraženi virusom Groznica Zapadnog Nila

Na teritoriji opštine Pančevo svakog leta vrši se uzorkovanje komaraca na virus Groznice Zašpadnog Nila. Nedavno su potvrđeni pozitivni rezultati na lokacijama : Nadel, Kudeljarski nasip „Roda” – Rit ispod mosta i naseljena mesta Glogonj, Kačarevo i Jabuka. Iako je u Pančevu utvrđeno prisustvo zaraženih komaraca nema obolelih od Groznice zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je infektivno oboljenje iz grupe zoonoza, virusne etiologije, koje se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca.Na teritoriji opštine Pančevo krajem jula na više lokacija otkriveni zaraženi komarci koji prenose ovaj virus.

Simptomi Groznice Zapadnog Nila nastaju od 3 do 14 dana nakon uboda. Kod oko 80% inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, oko 20% ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezda ili osipa na koži, a kod jednog od 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike. Važno je štiti se od komaraca pomoću preparata ,ali je neophodno i isprazniti sve posude u kojima se zadržava voda jer na taj način omogućavamo komarcima da polože svoja jaja i razmnožavaju se.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad