Yunet
 

Društvo

Obuke za nezaposlena lica u NSZ

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. avgust 2021. • 16:45 •

Obuke za nezaposlena lica u NSZ

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje u planu je održavanje obuka za gerontodomaćice i šivače, kao i obuka za administrativno tehničkog sekretara IT, za osobe sa invaliditetom. Pandemija nije donela značajne promene kada je u pitanju broj nezaposlenih lica na evidenciji, kažu u pančevačkoj filijali.

Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi brojne programe i obuke za nezaposlena lica, navodi Jelena Šinik, v.d. direktora filijale Pančevo. 

Zbog nemogućnosti poslovanja usled pandemije Korona virusa sektori poput turizma, ugostiteljstva i putničkog prevoza, pretrpeli su ozbiljne posledice – kaže Jelena Šinik. Kako navodi u tim sektorima zabeležen je najveći broj otpuštanja radnika, ali je potražnja za radnom snagom bila povećana u oblasti farmaceutske industrije, trgovine hranom, proizvodnje zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, a na nivou Republike i u sektorima zdravstva i socijalne zaštite.

U cilju podsticanja preduzetništva NSZ i ove godine na nivou Republike bio je raspisan Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za zapošljavanje. Ta subvencija dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250.000 dinara, odnosno 270.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, a registrovanu delatnost prijavljeni su u obavezi da obavljaju najmanje 12 meseci.

Jelena Šinik kaže da NSZ u narednom periodu planira sprovođenje novih sajamskih manifestacija u digitalnom formatu, s obzirom na pozitivna iskustva sa Virtuelni sajamom održanim u maju ove godine. Na ovom sajmu zaposlenje je našlo 1.485 osoba iz Srbije. U planu je da i ove godine bude raspisan program namenjen angažovanju mladih „Moja prva plata“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena