Yunet
 

Kultura

Svetski dan Rumunske bluze obeležen Ivanjdanskim običajima

RTV OK • Redakcija RTV OK • 28. jun 2022. • 12:24 •

Svetski dan Rumunske bluze obeležen Ivanjdanskim običajima

Udruženja žena „Bakice“ iz Uzdina u petak 24.06. organizovale su manifestacije povodom praznika Ivanjdana i Svetskog dana Rumunske bluze. Na ovaj dan su izložile rumunske bluze iz davnina kako se pre nosilo u Uzdinu, zatim bilo je recitovanje poezije i na reviji bili su prikazane haljine za male devojčice sa motivima iz Uzdina. Takođe su napravile i venac za sve devojčice koje su učestvovale na ovoj manifestaciji.

Ovim povodom, predsednica UŽ Bakice, Ana Bojer, rekla je: Ovaj događaj traje već 10 godina i da je već jubilarna. Bile su prikazane na izložni rumunske košulje gde mogu da vide mlade devojčice kako su nekada izgledale bluze i da one nastave ovu tradiciju. Istakla je još da napravljane su nekoliko haljine za devojčice koja finansirala Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine.

Posebna gošća iz konzulata Rumunije, Irina Elena Nica, u Beogradu istakla je da 24. juna se obeležava Nacionalni dan rumunske košulje, ali i verski praznik Ivanjdan. I da se obeležava svuda u svetu gde žive Rumuni. Istakla je još da rumunska košulja je uspomena na njene bakice, na njihov trud i rad, a ujedno da se ne zaboravlja odakle dolazimo.

Doina Šokarda, članica UŽ Bakice iz Uzdina govorila je o običajima vezanim za Ivanjdanski venac i ovom prilikom rekla da se običaj vezan za ovaj praznik sačuvao do danas, a to je postavljanje venca na domove vernika.

Tags: UzdinUdruženje žena Bakice

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad