Yunet
 

Društvo

Novi ambasador Slovačke Republike posetio Kovačicu

RTV OK • Redakcija RTV OK • 20. februar 2024. • 00:00 •

Novi ambasador Slovačke Republike posetio Kovačicu

Njegova ekselencija Mihal Pavuk, novi ambasador Slovačke u Srbiji i treći sekretar ambasade Boris Konček posetili su u ponedeljak 19. februara Kovačicu. Slovačku delegaciju su u zgradi lokalne samouprave primili predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, pomoćnica predsednika Marijana Meliš i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrak.

Usledila je poseta Galeriji naivne umetnosti i Galeriji Babka, Spomen domu Martina Jonaša, kao i porodičnom domu Jana Njemčeka, graditelja gudačkih instrumenata.

Ambasador Pavuk je za naš program istakao da je i slovačka nacionalna manjina koja živi u našoj opštini značajan segment kvalitetnih srpsko – slovačkih odnosa, takođe je naglasio da se nada da će uskoro slovačka naivna umetnost iz Kovačice ući na svetsku listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik je potvrdio za medije da se posetom novog ambasadora nastavljaju tradicionalne dobre veze između ambasade Slovačke Republike i opštine Kovačica.

          Mihal Pavuk je stupio na funkciju ambasadora Slovačke  početkom februara i ovo mu je bila prva zvanična poseta jednoj opštini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena