Yunet
 

Društvo

Ministarka Begović u poseti rodnom mestu Mihajla Pupina

RTV OK • Redakcija RTV OK • 5. februar 2024. • 00:00 •

Ministarka Begović u poseti rodnom mestu Mihajla Pupina

Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, dr Jelena Begović, u pratnji državnog sekretara Vukašina Grozdića, obišla je rodnu kuću, staru školu i Narodni dom “Mihajlo Pupin“ u Idvoru.

Obilasku je prisustvovala i podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje, mr Katarina Kovačević i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Ivan Bošnjak.

U Idvoru je ministarku i državnog sekretara dočekao zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, kao i sami domaćini, direktor Doma kuture “Mihajlo Pupin“, Svetislav Zakić i vodiči Ljupka Morišan i Jelena Kalin koje su i ovoga puta bile zadužene da predstave turističku ponudu koju Idvor nudi. Prilikom obilaska razgovaralo se o planovima Vlade Srbije vezanim za razvoj Idvora a u skladu sa rečima premijerke Ane Brnabić, da ovo mesto postane inovacioni centar i mesto gde će mladi moći da rade.

Ovom prilikom zamenik predsednika opštine Kovačica Petar Višnjički rekao je:

“Naša lokalna samouprava izuzetno ceni podršku Vlade i pažnju prema inovacijama i napretku naše opštine. Nadamo se da će ova poseta rezultirati još jačim partnerstvom između lokalne samouprave i resornog ministarstva, te da ćemo zajedno raditi na unapređenju infrastrukture, podsticanju istraživanja i razvoja, kao i stvaranju povoljnog okruženja za inovativne projekte”, istakao je Višnjički.

Ova poseta usledila je nakon posete premijerke Vlade Srbije, Ane Brnabić, i američkog ambasadora, Kristofera Hila.

Jedan od predloga je da Idvor postane centar robotike, a domaćini su predložili i da se u Idvoru radi i na razvoju novih tehnologija u oblasti poljoprivrede, u skladu i sa Pupinovim željama. S obzirom na to da Ministarsto nauke ima pristup mnogim bibliotekama i stručnim arhivima širom sveta, i u tom smislu je Domu kulturue Mihjlo Pupin iz Idvora ponuđena podrška i pomoć.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo ministarku za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, Jelenu Begović. Tek u prethodnih nekoliko godina našu ustanovu posećuju visoke zvanice, te smo imali priliku da ugostimo nekoliko ministara iz različlitih resora uz istorijsku posetu premijerke Srbije Ane Brnabić 26. januara. Drago nam je da vidimo da postoji želja da se zajedničkim naporima vrati mesto Mihajlu Pupinu u društvu koje on zaslužuje”, naveo je direktor Doma kuture “Mihajlo Pupin“, Svetislav Zakić.

Delegacija je imala prilike da pogleda i film o životu jednog od najvećih srpskih naučnika, kao i da se upozna sa aktivnostima idvorskog Doma kulture u oblasti obrazovanja mladih kroz razvoj nauke, odnosno, rad naučnog kampa. Ministarstvo je ponudilo svu pomoć i podršku koja je potrebna za istraživanje Pupinovog dela i njegovog uticaja na nauku i njen razvoj. Poseta Idvoru je u skladu sa rečima premijerke Brnabić i planovima Vlade Srbije da postoji plan da Idvor bude deo Expo-a 2027 i postane inovacioni centar gde će mladi naučnici moći da rade.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena