Yunet
 

Zdravlje

U Kuli, Ruskom Krsturu i Kruščiću organizovani besplatni ultrazvučni pregledi dojki

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 26. mart 2024. • 00:00 •

U Kuli, Ruskom Krsturu i Kruščiću organizovani besplatni ultrazvučni pregledi dojki

KULA, RUSKI KRSTUR, KRUŠČIĆ, 26.03.2024. – Opština Kula i Dom zdravlja Kula su, u saradnji sa Udruženjem ,,Žena uz ženu“ organizovali besplatne ultrazučne preglede dojki i mamografiju. Ovim pregledima mogle su da pristupe sve žene u našoj opštini, kako u Domu zdravlja u Kuli, tako i u Ruskom Krsturu i Kruščiću. Osim žena, preglede na karcinom prostate su obavili i muškarci. Ovim akcijama se, kao i do sada, odazvao veliki broj građana, a one će svakako biti nastavljene, sa ciljem preveniranja bolesti i, samim tim, skraćivanja procesa lečenja.

Po rečima direktorke Doma zdravlja Kula, dr Vesne Tomić, preventivni pregledi do sada su se pokazali vrlo uspešnim, o čemu govori brojka od preko 7.000 pregleda tokom prethodne godine, a koja će ove godine, nada se, biti prevaziđena:

,,Dom zdravlja Kula je još ranije pokrenuo akciju sprovođenja preventivnih pregleda, a važan deo toga je preventiva karcinoma dojke. Gornja granica kada tolerišemo ultrazvučni pregled je 55 godina, a dalja preporuka je mamografija. Napominjemo da se mamografija ne radi po svaku cenu i kod svih, već prema odgovarajućim indikacijama. Mamografija svih pacijentkinja koje budu prošle pregled, a kod kojih postoji sumnja na patološki proces, biće skraćena u smislu čekanja i zakazivanja, tako da ćemo opet imati akciju sa hirurzima iz Opšte bolnice Sombor. Mi smo svoje zadatke obavili adekvatno i prošle godine, o čemu svedoče brojevi pacijenata koji su preventivno pregledani i pacijentkinja koje su pravovremeno upućene na preglede. Ovog vikenda smo organizovali preventivne preglede na kacinom dojke i PSA karcinoma prostate kod muškaraca. Zahvljujući pomoći Udruženja ,,Žena uz ženu“ imali smo akcije u Ruskom Krsturu i Kruščiću. Nadalje, u planu je sprovođenje novih preventivnih pregleda. Akcija će biti usmerena na preventivu jer na taj način skraćujemo sam proces lečenja pacijenata“.

Foto: Opština Kula

Jedna od osnivačica Udruženja ,,Žena uz ženu“, Marija Lakić, ističe da je važno da žene budu informisane i edukovane, ali i da im se omogući da pregled obave bez čekanja i u svojim mestima:

,,Naš karavan ,,Budi hrabra, pregledaj se“ postoji od 2021. godine. Za tri godine 9 puta smo obišli Srbiju. Uradili smo preko 7.000 pregleda, dijagnostikovali 68 kancera i posetili 70 opština. Drago mi je što smo ponovo napravili lepu akciju sa opštinom Kula. Dva dana smo ovde, a sugrađankama smo obezbedili besplatne ultrazvučne preglede dojki. Moram da kažem da žene treba da budu informisane i edukovane da bi preventivno reagovale. Nama dolaze žene koje nikada nisu otišle na ultrazvučni pregled dojki, kao što se desilo i juče u opštini Kuli. Žene moraju da budu informisane da bi došle na pregled. Takođe, žene vole da im se pregled obezbedi. Ne vole da čekaju, a kada imamo ovakvu akciju one znaju da i kada šetaju mogu da svrate i da se pregledaju i neka im to bude motivacija da svake godine urade ultrazvučni pregled dojke“.

Preglede je obišao i predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić, koji je rekao da nastoje da budu prisutni putem Doma zdravlja ili nevladnih organizacija i da tako pregledima pokriju sva naseljena mesta:

,,Prošla godina bila je jedna od najboljih godina po broju preventivnih pregleda – urađeno je preko 7.000 pregleda raznih vrsta i praktično u svim naseljenim mestima. Ta praksa nastavljena je i ove godine, pa su juče organizovani ultrazvučni pregledi dojki u Ruskom Krsturu. U isto vreme su u Kuli takođe organizovani isti pregledi, kao i pregledi za muškarce, a danas smo u Kruščiću. Gledamo da se u organizaciji Doma zdravlja i uz veliku podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje svakog meseca organizuju pregledi razne vrste, da budemo prisutni putem Doma zdravlja ili putem nevladinih organizacija, kakvo je i Udruženje ,,Žena uz ženu“ koje je organizovalo ove preglede u Ruskom Krsturu u Kruščiću i da pokrijemo sva naseljena mesta“.

Po rečima dr Vlada Babića, direktora RFZO filijale u Somboru, sa opštinom Kula i Domom zdravlja Kula imaju sjajnu saradnju, a sledeće nedelje verovatno će biti organizovani internistički pregledi:

,,Već mesecima imamo dobru saradnju sa opštinom Kula i sa Domom zdravlja, gde obavljamo preventivne preglede. Oni su juče obavljeni u Kuli, zatim u Ruskom Krsturu i na kraju ovde, u Kruščiću. Preventiva je uvek bila najjeftiniji i najbolji pokazatelj zdravstvenog stanja jedne populacije. RFZO već mesecima sprovodi ove preglede, sprovodićemo ih i dalje, dok god postoji interesovanje među sugrađanima. Sledeće nedelje verovatno će biti organizovani internistički pregledi, pa svi koji su zainteresovani mogu doći, bez zakazivanja, da se pregledaju i da vide svoje zdravstveno stanje“.

Izvor: Qmedia

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena